Készülhetnek a futóműtengelyek a Rába új gyártósorán

MTI   ·   2019.11.19. 18:00
tuzoltoautok_atadasa0

Október végén sikeresen befejeződött a próbaüzem és elkezdődött a mellső futómű-tengelyek sorozatgyártása a saját fejlesztésű szerszámokkal a Rába Járműipari Holding Nyrt. új gyártósorán. Az idei évben az új soron több mint harmincezer mellső futóműtengely készül, ami az európai uniós piac nyolc-kilenc százaléka. A győri székhelyű társaság terveiben szereplő évi százötvenezer darab termék gyártása a jelenlegi európai piac mintegy felét fedi le. A teljes átállás az új technológiára várhatóan 2020 első negyedévében fejeződik be, addig párhuzamosan működik a régi és az új gyártósor.

Többek között az új, magyar fejlesztésű gépjárműfecskendő, a BM Heros Aquadux-X 4000 tengelyeit is a Rába készítette (kép forrása: bmheroes.hu)e

A három éve indult fejlesztés célja a kulcstermékek előállítási technológiájának modernizálása, a hatékonyság és a minőség javítása, valamint a kibocsátási mennyiség növelése volt. A technológia modernizálása mellett a program tartalmazta a kapcsolódó infrastrukturális, logisztikai és szerszámozási fejlesztéseket is. Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója szerint a beruházási program 2020 második negyedévében fejeződik be véglegesen, amikor a kiegészítő megmunkálási kapacitást is üzembe helyezik. A beruházással a Rába berkein belül jön létre Európa első számú modern és integrált gyártási kapacitása a mellső futóműtengely szegmensben, és a jövőben minden második-harmadik európai tehergépjármű a Rábánál gyártott mellső tengellyel gördül le a szerelőszalagokról. A sorozatgyártás beindításával a Rába kezdeményezte a kormány által meghirdetett Nagyvállalati beruházási támogatási programba befogadott pályázata lezárását, és a tervek szerint a mintegy kétmilliárd forintos támogatási összeg még idén befolyik.

A Rába csoport árbevétele 2019 első három negyedévében csaknem harmincnyolcmilliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 34,7 milliárd forintról, míg az  adózott nyeresége 32,7 százalékkal, 425 millió forintra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A csoport üzemi eredménye az első három negyedévben kilencvenhétmillió forinttal meghaladva az előző évit, 1 milliárd 192 millió forintra nőtt.

A Rába Nyrt. üzleti portfolióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész és a jármű üzletág. A vállalat erősen exportorientált, stratégiai exportpiacai az Európai Unió, a FÁK-országok és az Amerikai Egyesült Államok. A Rába részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Régi idők Forma-1-e a Balaton partján

Harmati Marcell   ·   2024.06.09. 14:10

A népszerű olasz sportautómárka, a Ferrari, tesztelési lehetőséget hirdetett a Balatonfőkajár határában a közelmúltban felépített versenypályán, a Balaton Park Circuit-en. A háromnapos eseményen három, korábbi F-1-es Ferrari körözött az aszfalton.