Készülnek a visszatérésre a hibrid 7900-asok

Bohus Dávid   ·   2018.04.02. 13:45
vb_volvo7900hibridkicsi

Európa legnagyobb hibridüzemű buszflottájaként mutatkozott be a projekt első autóbusza három évvel ezelőtt a budapesti 7-es buszvonalon. Az idővel huszonnyolc tagúvá bővült 7900A típusú Rába-Volvók a belvárost érintő 5-ös, 7-es és 9-es járatokon közlekedtek (hétvégén megfordultak más vonalakon is, például a 68-ason), történetük 2016. júliusában mégis hirtelen befejeződött, amikor a BKK szerződést bontott a járműveket rendelkezésre bocsátó T&J Busz Projekt Kft-vel.

A váci és gödöllői vonalakon kisegítő Rába-Volvo 7900 hibrid csuklós Újpest Városkapu végállomáson. Egy év után már állandó feladatot kapnak a gyáli vonalcsoporton és a péceli járaton (a szerző képei)

A Volvo Hungária cinkotai telephelyén tárolt csuklósok 2017. januárjában rövid időre visszatértek, hogy a Gödöllő, és Vác térségében a meghibásodások miatt kieső kapacitásokat pótolják. A besegítő időszak végül tavaly április végén fejeződött be, miközben megkezdődtek a találgatások a buszok jövőbeni megjelenéséről. A közzétett ajánlati felhívásból eleinte arra lehetett következtetni, hogy a leállított Volvókat a BKV vásárolná meg, a fővárosi szolgáltató végül úgy döntött, a hibrid autóbuszok üzemeltetését negyven használt szóló autóbusz beszerzésével oldja meg. A huszonnyolc csuklóst végül a Volánbusz Zrt. kezdte el állományba venni. Az első autóbuszok már megjelentek a népligeti bázison, illetve a flotta további tagjainak felkészítéséről érkeznek hírek.

A felszabaduló dízel Rába-Volvók sárga arculattal a helyközi flottát fiatalíthatják meg

A visszatérő hibridek viszont nem fogják Budapest belvárosát érinteni, a gyáli vonalcsoporton és a péceli járaton várható megjelenésük a tavasz folyamán. A Volánbusz állományában a jelenlegi hatvanegy dízel üzemű Rába-Volvo 7900A típusú autóbusz mellé most huszonnyolc hibrid változatú is érkezik, így a 7900-as szériából nyolcvankilenc áll majd rendelkezésre. A hibridek érkezésével viszont felszabadulnak a jelenleg közlekedő dízel változatú csuklósok, amelyek négy érdi társukhoz hasonlóan sárga arculattal válthatnak ki további kiöregedő típusokat a helyközi viszonylatokon, a márciusban érkező németországi eredetű Volvo 7700A-sokkal együtt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek