Két-két hét pályazár Ferihegyen, még a főszezon előtt

iho   ·   2020.03.03. 19:50
cim

A biztonságos és hatékony üzemelés biztosítása érdekében a Budapest Airport a nyári csúcsidőszak előtt karbantartási és fejlesztési munkákat végez a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér futópályáin. Az 1. futópályát március végétől, a 2. futópályát pedig május végén zárják le – a korábbi hosszabb pályazárakkal ellentétben – legfeljebb két-két hét időtartamra. A repülőtér egy futópályás üzem esetén is biztosítani tudja a repülőgépek indítását és fogadását, így a pályazár nem okoz fennakadást a légiforgalomban - hangzik a reptérkezelő szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

(fotók: Budapest Airport)

Betonfelület karbantartás, a betonlapok közti dilatációk cseréje és egyéb karbantartási munkák zajlanak majd. A hosszabbik, 2. futópályán fejlesztési munkákat is végez az üzemeltető. Korszerűsítik a futópályatengely menti fénytechnikai rendszert, amelynek köszönhetően csökkenhet a repülőtér energiafogyasztása. A gurulóút és a futópálya csatlakozásának közelében kialakított, a repülőgépek közvetlenül a felszállás előtti várakozására kijelölt pontot a fejlesztések keretében közelebb hozzák a futópályához, így a repülőgépeknek a felszállási engedély megadását követően a korábbinál rövidebb utat kell megtenniük a futópályáig. Ezzel – a hatékonyabb repülőtéri infrastruktúrának köszönhetően - csökken az egyes járatok fordulóideje.

A Budapest Airport a legmagasabb repülőtéri biztonsági színvonal fenntartása érdekében minden évben – szükség szerint akár gyakrabban is - korszerűsíti és karbantartja a futópályákat és gurulóutakat. A tavalyi évben fejeződött be a legmodernebb műszeres leszállító rendszer telepítése, amely kedvezőtlen látási viszonyok mellett segíti a repülőgépek biztonságos fel-és leszállását. Az idei munkálatokat úgy időzítette a Budapest Airport, hogy mind az 1., mind a 2. futópályát még a nyári csúcsidőszak előtt újra átadhassák a forgalomnak, hangzik a reptérkezelő közleménye.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek