Két Malév-leány megmenekülhet

iho/repülés   ·   2012.03.05. 08:55

Egyelőre kérdéses, hogy a Malév leányvállalatai közül melyek élhetik túl a cég leállását. Némi átszervezést követően erre esélye lehet a Malév Air Toursnak és a légi áruszállítás szervezésével foglalkozó Pannon Air Cargónak is, bár e cégnek nehézséget okoz, hogy az anyacég már nem tud szolgáltatni neki – írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, kormányzati szintről tudatták a cégben maradt vezetőkkel és a felszámolásért felelős személyekkel, hogy két leányvállalat, a földi kiszolgálással foglalkozó Malév Ground Handling (MGH) és a repülőgép-karbantartással foglalkozó Aeroplex of Central Europe életben maradását elsődleges prioritásnak tekintik, magyarul e cégek életben tartása érdekében semmi sem drága.

Ennek alapvetően két oka van: egyfelől, ha a kormányzat még számol egy budapesti központú légitársaság létrehozásával, akár állami, akár magántőkéből, akkor a később elinduló cégnek e két vállalat lehet a szakmai bázisa. Egymástól független forrásokból úgy értesült az újság, hogy van erre szándék, több munkacsoport is dolgozik ilyen terveken, egyelőre azonban a finanszírozási oldalon még több a bizonytalanság, annak ellenére, hogy vannak, akik befektetőt is tudnának bevonni egy új nemzeti légitársaságba.

A másik ok némileg prózaibb, és a felszámolási eljáráshoz kapcsolódik: mindkét cég üzletrésze részben vagy egészben el van zálogosítva.

Kapcsolódó hírek