Kétszáz kamion Szegeden

MTI/iho   ·   2016.07.13. 18:45
kamionosccsz0

Az immár huszonhatodik alkalommal esedékes Nemzetközi Kamionos Country Találkozó annak idején baráti összejövetelként indult. Az első találkozón néhány tucat zenész és - akkor még főként Rábákkal járó - kamionos vett részt egy Szegedhez közeli tanyán, ahol bogrács mellett beszélgettek szakmájukról. Az időközben magát több ezer vendéget vonzó rendezvénnyé kinövő fesztivál rendkívül népszerű, a kamionosok közül sokan úgy időzítik szabadságukat, hogy ezt a hétvégét családjukkal együtt Szegeden tölthessék. Az előzetes jelentkezések alapján több mint kétszáz kamiont várnak: érkeznek cégek hat-nyolc járművel, lesznek magánfuvarozók, de jönnek vendégek Hollandiából, Ausztriából, Romániából, Csehországból és Szerbiából is.

(fotó: kamionostalalkozo.hu)

A programok pénteken délután kezdődnek: a járművek és pilótáik a Dorozsmai úton találkoznak, majd a szegedi belváros érintésével együtt vonulnak a fesztivál helyszínére, Sziksósfürdőre. Szombaton reggel zenés ébresztőre kelhetnek föl a vendégek, majd elkezdődnek a hagyományosan sokakat vonzó vetélkedők. Európában csak a szegedi fesztiválon rendeznek kamionos terepügyességi versenyt, itt a sofőrök szinkronpályán egymással és az órával versenyezve bizonyíthatják, hogy az országútra tervezett járművek a buckák között is megállják helyüket. Persze lesz itt sok minden egyéb is, ahogy szokták volt mondani, „tökmag, szotyi, bőrkabát, autós üldözés”, csupa, a kamionsofőröknek imponáló dolog: sörivóverseny, női vizespóló erőfelmérő, szkander, sőt, a program ír egy olyat is, hogy „McHawer és a Teknő”, de ezt nem tudjuk hová tenni.

A pilóták mellett a járművek is megmérkőznek egymással: a hagyományos kamion-szépségverseny zsűrije egész nap fáradhatatlanul dolgozik, hogy délutánra megtalálja a legtetszetősebb járművet. A győzelem komoly presztízst jelent a kamionosok között, és a dicsőség mellett idén a legjobbnak pénzdíj is jár. A találkozón feltűnnek majd az igazi kuriózumnak számító 30–35 éves, amerikai csőrös kamionok és bemutatnak veterán katonai járműveket is.

Vasárnap délután a szegedi Vásárhelyi Pál utcán rendezik a fesztivál leglátványosabb eseményét, a kamionos gyorsulási versenyt. A korábbi évek tapasztalatai alapján a siker nem feltétlenül az akár hatszáz lóerőnél is erősebb gépek teljesítményén múlik, sokat számít a sofőrök rutinja és ügyessége is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek