Kétszázharminc busz Jamaicába

Ács Attila   ·   2011.11.10. 10:00
vdlhint

Kétszázharminc busz beszerzéséről írt alá megállapodást a holland VDL és a jamaicai közlekedési társaság (JUTC). Az első hatvanöt járművet 2012 áprilisában adják át, a továbbiakat az azt követ négy év során szállítják le. Az üzlet a buszbeszerzésen túlmenően alkatrészvásárlásra, technikai segítségnyújtásra és üzemeltetéstámogatásra vonatkozik.

Az új VDL-ek – a korábbi beszerzésűekhez hasonlóan – Mistral típusúak, 10,6 és 18 méter közötti hosszúságokban. Speciális, trópusi klímára tervezett légkondicionáló berendezéssel is felszerelik a buszokat, hiszen a magasabb komfortfokozatú járművek a tapasztalatok szerint utasszám-növekedést eredményeznek. Hatvanat iskolabuszként használnak majd Montego Bay és Mandeville vonzáskörzetében, a többi expresszjáratként fog közlekedni az ország legnagyobb repülőtere (Sir Donald Sangster International Airport, Montego Bay) és a főváros, Kingston között. A két várost egyébként 1894 óta vasútvonal köti össze, de a pálya és a szolgáltatás színvonala időközben annyira leromlott, hogy 1992-ben megszűnt itt a személyszállítás.

A JUTC-t 1998-ban alapították, korábban magánszektor végezte a személyszállítást, többnyire minibuszokkal. A JUTC létrejötte óta a tömegközlekedés sokkal magasabb színvonalúvá és hatékonyabbá vált, de a cég igyekszik folyamatosan fejleszteni a szolgáltatását és a járműparkját, ennek részeként döntöttek most a 230 új VDL busz beszerzése mellett.

VDL Mistral jamaicai színekben (fotó: VDL)

Kapcsolódó hírek