Kevesebb matricavásárlás, mégis több bevétel

iho/közút   ·   2012.08.09. 08:58
Az úthasználati díjak emelkedése miatt az idén jelentősen nőttek az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. bevételei – írja a Magyar Hírlap.

A lap csütörtöki száma ismerteti: a gyorsforgalmi utakon a nyári hónapokban közlekedik a legtöbb jármű, ami az értékesítési adatokban is megmutatkozik. Az ÁAK illetékesének közlése szerint május óta hónapról hónapra nő a forgalom. Míg májusban 1,15 millió e-matricát értékesített az ÁAK, júniusban már közel 1,3 milliót, júliusban pedig – az előzetes adatok szerint – 1,6 milliót. A nyaralások és szabadságok beindulásával a legtöbb matricát – 2,3 milliót – a személyautóval közlekedők váltották, s ebben a kategóriában 2011-hez képest több mint ötven százalékkal nőtt a havi jogosultságok vásárlása is. A tehergépjárművek esetében nem volt változás a nyári hónapokban az előző évhez képest.

Ugyanakkor tavalyhoz képest mintegy húsz százalékkal kevesebb matricát – 4,9 helyett négymilliót – értékesített az ÁAK május és július között. Ez leginkább abból adódik, hogy az idén már nem vásárolható négynapos autópálya-matrica, amely a forgalom döntő részét tette ki. Így aki egy-két hétre vagy annál is hosszabb szabadságra megy, két négynapos helyett hetit (amely tíz napig érvényes), illetve havi matricát vásárol.

Az ÁAK értékesítésből származó bevételei ennek ellenére nem csökkentek, mivel 2011-hez viszonyítva emelkedtek az úthasználati díjak, és megszűnt a kedvezményes áron vásárolható négynapos matrica. Tavaly, az első hat hónapban 26,54 milliárd forint volt az ÁAK, illetve az Útpénztár bevétele az eladott matricákból, 2012 ugyanazon időszakában pedig 30,65 milliárd. Ebből adódóan az idei díjbevétel a lap szerint meghaladja majd a tavalyi 46 milliárd forintot.

Kapcsolódó hírek