Kiemelt ügy a záhonyi térség fejlesztése

MTI/iho   ·   2015.06.26. 17:37

Átadták a Transit-Speed Kft. 2,2 milliárd forint összértékű logisztikai beruházását a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándokon június huszonhatodikán, pénteken – írja az MTI. A ceremónián Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kihangsúlyozta: Záhonynak, a "Kelet kapujának" és térségének fejlesztése kiemelt fontossággal bír, mivel a magyar gazdaság, ipar, kereskedelem és idegenforgalom szempontjából kulcsfontosságú, hogy ennek a kapunak nagy legyen a logisztikai áteresztőképessége, és az ott működő cégek szolgáltatásai vonzóvá tegyék a térséget. Ráadásul nem ez az egyetlen beruházás a környéken, mivel a tervek szerint egy-két hónapon belül három jelentős ukrán befektető cégcsoport fog letelepedni a záhonyi magyar-ukrán határtérségben. Az egyik a fényeslitkei ipari-logisztikai parkban, a másik Zsurk környékén, a harmadik pedig a kisvárdai területen hozza létre telephelyét.

A mándoki beruházás jól példázza, hogy a záhonyi kapu egyre jobban képes betölteni a feladatát. A térség komplex gazdaságfejlesztési programjához hasonlóan számos közúti és vasúti fejlesztés valósult meg és fog megvalósulni a régióban, amelynek legfontosabb eleme az M34-es autópálya Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszának megépítése lesz. Az ehhez szükséges kormánydöntés már tavaly megszületett. Ez a döntés nagymértékben hozzájárul a környék településeinek versenyképességéhez, hiszen a gyorsforgalmi út esélyt ad a vállalkozásoknak, új befektetőt hoz a régióba és növeli a térség idegenforgalmi vonzerejét.

Az új társaságok mellett fontosak az olyan, családi vállalkozásként régóta működő, a helyieknek biztos megélhetést adó vállalatok, mint a Transit-Speed Kft. Szabó Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója beszédében elmondta, az áruátrakással, raktározással, csomagolással, kereskedelemmel és szállítmányozással foglalkozó, a Transit Group cégcsoporthoz tartozó Transit-Speed Kft. hatvanhektáros mándoki telephelyén több mint ötvenhétezer négyzetméter fedett közvámraktár-kapacitással rendelkezik. A telephelyen saját széles és normál nyomtávú iparvágány-hálózatot épített ki és működtet a cég, a most zárult beruházás révén felépített modern raktárcsarnokkal pedig 17500 négyzetméterrel bővítette raktárkapacitását. A fedett raktárban végzik a FÁK-országokból érkező és az oda induló tehervonatok átrakodását és lehetőség nyílik a kamionokba történő be- és kirakodásra is. A fejlesztéshez 1,1 milliárd forint értékű uniós támogatást használt fel a társaság.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek