Kihallgatták a korrupcióval vádolt román vasutasokat

iho/vasút   ·   2012.10.29. 19:10

Befejeződött a Román Vasúti Társaság (CFR) és a szállításügyi minisztérium 81 korrupció gyanújával előállított tisztségviselőjének a kihallgatása – adta hírül a maszol.ro.

Alina Popescu brassói ügyész tájékoztatása szerint a kihallgatások után 32 személy előzetes letartóztatásához kért törvényszéki jóváhagyást a vádhatóság, 14 gyanúsítottat szabadon engedtek, további 35 személy dossziéját pedig a törvényszékhez továbbítják. Hozzátette: a kihallgatások folytatódnak, mivel az ügynek 200 gyanúsítottja van.

A nyomozóhatóságok szerint valóságos maffiahálózat épült ki a CFR-ben, amely potyautasoktól kért csúszópénzekre alapozta a bevételeit. A bűnszövetkezet vasúti kalauzokból, minisztériumi felügyelőkből és igazgatókból áll, akik a CFR bukaresti, kolozsvári, brassói, craiovai és iaşi-i alkalmazottai. A hálózatot a brassói ügyészség próbálja felgöngyölíteni, a károkat 200 millió lejre becsülik.

A „zsebpénz” beszerzése egyszerű folyamat volt: az ellenőr elvette a jegy nélküli utastól a csúszópénzt, és az összeget megosztotta a cinkostárs feletteseivel. Az akcióról a nyomozások folyamán rejtett kamerával videofelvételek is készültek.

Kapcsolódó hírek