Kilépett a FÁK Vasúti Tanácsából Ukrajna

iho/vasút   ·   2022.12.16. 09:00
uz_te33a

A háborúval sújtott ország nemzeti vasútja, az UZ minden kapcsolatot megszakított Oroszországgal és Fehéroroszországgal.

Mióta az orosz hadsereg megtámadta és megszállta Ukrajnát, az ukrán haderő megsemmisítette az összeköttetéseket az orosz vasúthálózattal, a háborús gépezet ellátását akadályozandó. Az érintett országok vasúttársaságai között az invázió február végi kezdete óta nem történt információcsere.

Az Ukrzaliznyicjának (UZ) a FÁK Vasúti Tanácsából történő hivatalos kilépését november 22-én fogadta el az ukrán kabinet. A lépés az egyike azoknak a kezdeményezéseknek, melyek célja az agresszor országgal és csatlósával való összes kötelék megszakítása.

A FÁK Vasúti Tanácsát (CIS Railway Council) 1992-ben alapították azzal a céllal, hogy elősegítsék az egykori Szovjetunió területén üzemelő vasutak közötti folyamatos interoperabilitást. A moszkvai székhelyű intézmény elnöke az Oroszországi Vasutak (RZSD) vezetője, tagjai Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Oroszország, Örményország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán nemzeti vasúttársaságai. Más ex-szovjet és szomszédos országok vasútjai eltérően vesznek részt benne – írja a Railway Gazette.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek