Romokban az ukrajnai közlekedési infrastruktúra

iho/vasút   ·   2022.04.22. 15:00
ukran_haboru_tehervonat

Vasúti hidak tucatjait robbantották fel az elmúlt hetek harcai során, és több ezer kilométernyi közút is megsemmisült.

Ukrajna infrastrukturális minisztere, Olekszander Kubrakov szerint az infrastruktúra akár harminc százaléka is megsemmisülhetett az országot ért orosz invázió alatt, mely már két hónapja dúl. A károk eddig körülbelül százmilliárd USA dollárt, azaz nagyjából 34 ezer milliárd (34 billió) forintot tesznek ki. Az utakban, vasútvonalakban keletkezett károkat a miniszter szerint nagyon kemény munkával akár két év alatt is helyre lehet hozni.

A minisztérium azt nem részletezte, hogy a háború milyen hatással van az általános létesítményekre, például az úthálózatra és a hidakra. Kormánytisztviselők becslései alapján a háború által Ukrajnát ért összes eddigi kár körülbelül 500 milliárd dollár, vagyis hozzávetőlegesen 171 ezer milliárd forint.

A miniszter elmondta: gyakorlatilag a közlekedési rendszer minden részét érték kisebb-nagyobb károk. Körülbelül háromszáz közúti és több tucat vasúti hidat felrobbantottak, ezen felül legalább nyolcezer kilométernyi közutat kell helyrehozni vagy teljesen újjáépíteni. Az ukrán hadsereg által ellenőrzött helyeken már meg is kezdődtek a rekonstrukciós munkálatok – jelenti a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek