Kirepült Lakitelekre a Zöld pillangó, hogy megünnepelje a félegyházi HÉV 125 éves születésnapját

iho/vasút   ·   2022.12.21. 18:00
12_vta_lakitelek125

2022. december 9-én volt 125 éve, hogy megindult a vonatközlekedés a Szolnok–Kiskunfélegyháza HÉV vonalon. A vonalon Lakitelek tölti be a keresztező állomás szerepét a Kecskemét–Tiszaugi (később Kunszentmártoni) vasútvonallal, amit egy évvel korábban helyeztek üzembe.

Az évforduló kapcsán megemlékezést tartottak a MÁV Zrt. Szegedi Területi Igazgatósága. Az előkészületekbe és a program megszervezésébe bevonták az érintett települések önkormányzatait, a vasúti szakszolgálatokat és az önkéntes vasútbarátokat.

Az állomás várótermeiben vasúttörténeti kiállítást rendeztek be, ahol bemutatták

  • az eredeti 1897-es állomási és felépítményi tervrajzokat,
  • a régi és mai állomásépületek fotóit,
  • különböző évjáratú menetrendeket,
  • almanachok kivonatait a vonalon szolgálatot teljesítő állomási elöljárókról, állomásfőnökökről, azok fellelt adatairól, aláírásaikról, pecsételéseikről.

Kiegészítették a kiállítást a százéves jubileumi rendezvényt rögzítő fényképekkel és dokumentációkkal. De a lakiteleki Eötvös Iskola diákjai által készített képzőművészeti alkotásokat, rajzokat, festményeket is meg lehetett nézni.

Kattintson képünkre, nézze meg galériánkat!

Menetrend szerint, korabeli relikviákkal kísérve – szilvamérő egyensapka, vonatindító jelzőkürt – köszöntötte a mintegy száz fős ünneplő közönséget Nagy József nyugalmazott MÁV főtanácsos, a Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumi titkára. Az ünnepi beszédet Vajda Mihály forgalmi koordinátor mondta el, történelmi részletezéssel és jövőbeli kitekintéssel. Lakitelek polgármestere, Madari Róbert pedig arról beszélt, mit adott a vasút Lakiteleknek. Az emléktáblák koszorúzásával tisztelegtek a múlt előtt:

  • Kovács Sándor állomásfőnök,
  • Vajda Mihály forgalmi koordinátor,
  • Molnár Beáta forgalmi szolgálattevő,
  • Madari Róbert polgármester,
  • Lendvai Edit kulturális programszervező,
  • Czinege Edit a helyi értéktár bizottságának elnöke,
  • Bárány Balázs a VTA kurátora és
  • Nagy József a VTA titkára.

Az ünnepségen bemutatták a VTA gondozásában kiadott 125 éves a Szolnok–Kiskunfélegyháza HÉV 1897–2022 című könyvet, Panyik Tóth János munkáját. Nem várt sikert aratott, Panyik dedikáláshoz használt tolla majdnem kiszáradt. A várótermi asztalnál lehetett hozzájutni az Almási Zoltán által megszervezett postai, különleges, aznapi dátummal ellátott bélyegzős emléklaphoz és emlékborítékhoz, a Czinege Edit által tervezett és legyártatott könyvjelző is nagy közönségsikert aratott. Közben a relikviákért sorban állók megtekintették a vasúttörténeti kiállítást is.

Az időjóslás ellenére a nagy eső elmaradt, így akadálymentesen megrendezhették a vasúttörténelmi jelentőséggel bíró hajtányozást. Szabályos Végrehajtási Utasítás és a forgalmi szolgálattevő aktuális engedélyével – vonatmentes időkben – az első és a hatodik vágányokon határokon belül, a nagy érdeklődésre való tekintettel szinte megállás nélkül közlekedtek a VTA tulajdonában lévő, hatósági engedélyezési eljárás alatt álló kézi és motoros pályamesteri hajtányok. A motoros PVG-t, a Zöld pillangót Szitás Csaba és fia, Tibor mozdonyvezetők működtették, míg a kézihajtányt Palásti István és Holeviczky Zoltán felügyelték. A rajtuk utazók különleges menetjegyeket kaptak, amiket ugyancsak eltettek emlékbe.

A felvételi épület tőszomszédságában felépített Víg Bakter Pizzéria tulajdonosa Pesti Csilla délben „Bakter menüvel” vendégelte meg az arra kiérdemesülteket. Az ünneplő közönség soraiból többen is, nemcsak sikerélménnyel, hanem csodás Díszoklevéllel távozhattak.

A vonal állomásai közül Tiszakécske is nagy jelentőséggel bír, ezért a szervezők másnapra ott az állomáson is megrendeztek egy kiállítást, emléktábla koszorúzást és kézihajtányozást – ez utóbbi szintén nagy közönségsikerrel zárult!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek