Komárom: bővül a teherkikötő

MTI/iho   ·   2015.08.05. 13:58

Romanek Etelka esztergomi polgármester, miután ünnepélyesen lerakta az alapkövet a távirati irodának azt nyilatkozta, „a komáromi kikötő a Duna szinte utolsó olyan helyszíne, amely alkalmas elosztó és átrakó funkció ellátására a folyó magyarországi szakaszán. Fejlesztésével Esztergom és Komárom az eddigieknél dominánsabb résztvevője lehet a dunai teherhajózásnak és áruszállításnak.”

A beruházás során a teherhajók rakodásának elősegítésére partfalat építenek, ahol mobil kirakógéppel vagy daruval mozgatják majd az árut, amely szállítószalagon át jut el a hajókból a teherautókba, vagy fordítva.

A kikötőhöz 3500 négyzetméteres konténerterminál tartozik, ahol új burkolatot raknak le és a térvilágítást is fejlesztik, valamint a várakozó gépjárműveknek jelzőlámpás irányítást telepítenek. A fejlesztés részeként korszerűsítik a hajózás biztonságát szolgáló parti jelzéseket, a kikötést szolgáló bakokat és lépcsőket, valamint fejlesztik a területet felügyelő biztonságtechnikai rendszert és kiépítenek egy terelőművet is. Ez a létesítmény megvédi a kikötőt a zajló jégtől és az uszadékfától.

A beruházás összköltsége 895 millió forint, ebből 761 millió forint az uniós és állami támogatás, a szükséges tizenöt százalékos önrészt Esztergom önkormányzata biztosította. A korszerűsített kikötőt 2015 november végéig kell átadni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek