Komoly büntetést fizet, aki parkoláskor belóg a villamossínekre Bécsben

iho   ·   2023.09.17. 12:00
00_villamossin_auto

Egy éves bérlet árát fizetheti ki az, aki úgy parkolja le az autóját Bécsben, hogy akadályozza a buszt vagy a villamost. A város ezzel a közösségi közlekedés környezetbarát utasainak szeretné a szabad utat garantálni. Egy figyelmetlen autós akár kétszáz utast is feltarthat.

Az osztrák fővárosban tavaly 1535 alkalommal akadályozták a villamosok továbbhaladását a figyelmetlenül parkoló autósok, míg a buszok beállását a megállóba 787 alkalommal hiúsították meg a szabálytalanul leállított autók. Az osztrák főváros már hosszabb ideje igyekszik különböző kampányokkal nagyobb körültekintésre bírni az autósokat parkoláskor, ezen kívül pedig az érintett megállók, szakaszok környezetének átépítésével folyamatosan csökkenti a neuralgikus pontok számát.

Most szeptember 15-étől a korábbi 128 euróról 365 euróra emelik a büntetését azoknak, akik a figyelmetlenül leállított autójukkal akadályozzák a közösségi közlekedést. Ráadásul emellé jön még az elvontatás, illetve a tűzoltóság költsége. A bírság összegének jelentős emelésével nem az a cél, hogy jól megbüntessék az autósokat, hanem hogy a buszok, villamosok zavartalanul közlekedhessenek – magyarázta Ulli Sima közlekedésért felelős városi tanácsnok a lépés hátterét. Egy alacsonypadlós villamoson körülbelül kétszáz utasnak van hely, vagyis egy szabálytalanul leállított autó ennyi embert tart fel és kényszerít átszállásra. Ráadásul az akadály megszűnése után még eltart egy darabig, míg teljesen helyreáll a forgalom az adott szakaszon.

Nyitóképünkön: a 42-es villamos útját gyakran állták el figyelmetlenül leállított autók (fotó: PID/Christian Fürthner)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek