Kormánytámogatás az új regionális légitársaságnak!

iho/repülés   ·   2022.09.12. 17:55
SKY04853

A debreceni repülőtéren keresztül történne az Aeroexpress fejlesztése, "az unió által hozzáférhetővé tett" források révén.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, Debrecenben kijelentette: elnyerte a kabinet tetszését az egy hete próbajáratokat repülő cég, az Aeroexpress tevékenysége, folyik a vizsgálata annak, hogyan stabilizálhatják a cég működését.

Mint beszámoltunk róla, a BASe kft. bevonásával és 30 személyes Embraer 120 lgt-utasszállítóival a gépek jelenleg Budapest és Kolozsvár illetve Debrecen és Marosvásárhely között repülnek „W-járatokat”. A miniszterhelyettes szerint a kormány „minden eszközt megvizsgál, hogy a légitársaság által vitt regionális közlekedés hosszú távon megmaradjon”.

A kitűzött cél az, hogy a Kárpát-medence minden nagyvárosa elérhető legyen Magyarországról légi úton. Magyar Levente ezt régi adósság törlesztésének nevezte, történelmi mulasztás, mondta, hogy ez eddig nem valósult meg, hiszen a térség évek óta a leggyorsabban fejlődik Európában, ezért nem elég, hogy csak a közúti kapcsolat jöjjön létre. 

Az Aeroexpress járatait a kormány az unió által elérhetővé tett forrásokból támogatja, a debreceni reptér üzemeltető cégén, a Debrecen International Airport Kft.-n keresztül, amelynek többségi tulajdonát az állam tavasszal szerezte meg.

Az északkeleti régiót egy 21. századi követelményeknek megfelelő reptérrel fejlesztenék, aminek az alapjai anyagi és szakmai szempontból is megvannak Debrecenben. Az itteni infrastruktúrát úgy fejlesztenék, hogy az európai szinten jegyzett legyen, és milliós utasforgalmat tudjon lebonyolítani. A Covid-időszak előtt a számok biztatók voltak. „A következő években sikertörténet tanúi lehetünk Debrecenben, ami párját ritkítja majd Európában”, mondta a miniszterhelyettes. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek