Korszerűsítik Szabolcs megye autóbusz-közlekedését

MTI   ·   2011.12.13. 14:41

Európai Uniós támogatással korszerűsíti Szabolcs-Szatmár-Bereg megye autóbusz-közlekedésének forgalomirányítási és utas tájékoztatási rendszerét a Szabolcs Volán Zrt. – közölte Ignácz László vezérigazgató a cég nyíregyházi sajtótájékoztatóján kedden.

A közel 443 millió forintos fejlesztéshez az unió csaknem 79 százalék arányú támogatással, több mint 347 millió forinttal járul hozzá – mondta a cégvezető.

Kiemelte: a korszerűsítés a megye 224 települését, évi 20 millió utast érint és segíti az igényekhez igazodó menetrend kialakítását, illetve a szolgáltatás gazdaságos működtetésének megteremtését is.

Csáki Róbert, a cég minőségirányítási vezetője elmondta: a Szabolcs Volán Zrt. helyi és helyközi autóbusz-járatain közlekedő 229 járművének mindegyikét korszerű, GPS technológiára épülő információs eszközökkel látják el. Az úgynevezett fedélzeti pénztárgépek nem csak menetjegyek és bérletek kiadására lesznek alkalmasak, hanem információt adnak a menetidőről a gépkocsivezetőknek, illetve a kijelzőkön tájékoztatják az utasokat az aktuális és a következő megállókról, valamint a továbbutazáshoz a csatlakozási lehetőségekről is.

A modern eszközökön át a forgalomirányító diszpécserek is pontosan követhetik a buszokat, kapcsolatot tarthatnak a gépkocsivezetővel, s forgalmi akadály, vagy nagy forgalom esetén plusz járműveket állíthatnak be a járatokon.
Az eszközök üzemanyag-szintjelzőkkel is ellátottak, ami a gazdaságos üzemeltetéshez elengedhetetlen, illetve mozgásérzékelős utasszámlálók teszik lehetővé a későbbi, a forgalomhoz igazodó menetrend-készítést.

A megye hat nagy autóbusz-állomásán, Nyíregyházán, Mátészalkán, Kisvárdán, Nyírbátorban, Vásárosnaményban és Fehérgyarmaton pályaudvari kijelzőket helyeznek üzembe.

A számítógépes rendszer segítségével az utazók interneten és mobil telefonon is információt kérhetnek majd az őket érdeklő autóbusz-járatokról.

Pataki Viktória, a fejlesztést kivitelező IQSYS Informatikai és Tanácsadó Zrt. projektvezetője arról tájékoztatott, hogy már megkezdték az eszközök felszerelését buszokra, s a munkálatokkal a jövő év februárjában végeznek.

Az IQSYS - amely a Magyar Telekom leányvállalata - a Szabolcs Volán Zrt. számára végzett fejlesztés mellett a Hajdú-, a Kisalföldi- és a Jászkun Volán Zrt., valamint a Volánbusz és a BKV forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszerének korszerűsítését is végzi jelenleg.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.