Kötelező lehet a matrica minden autóra és minden főútra

iho/közút   ·   2011.11.25. 12:09
A Népszabadság információ szerint, a kormány az útdíjfizetési rendszer átalakításán dolgozik. Az egyik elképzelés szerint az összes jármű-kategóriában kiterjesztené a díjfizetési kötelezettséget az ország valamennyi főútjára. Ezzel párhuzamosan megfeleznék a 3,5 tonnánál kisebbek, vagyis a D1-es kategóriába tartozók éves úthasználati díját, melyek tarifája így húszezer forint lenne.

A terv egy másik változata szerint az autópályákon megszűnnének a díjmentes szakaszok. A két elképzelésben egy közös elem van, mindkettő szerint megszűnne a jelenlegi négynapos e-matrica. Aki tehát az új szabályok mellett 2012-ben egyetlen balatoni hétvége kedvéért hajtana fel az autópályára, kénytelen lesz legalább a tíznapos matricát megváltani. Ami ma is drágább az 1650 forintos négynapos címkénél.

Az ötletek valójában egy harmadik, sokkal forradalmibb elképzelés elemeit rejtik. A javaslat szerint minden magyar autósnak kötelezővé tennék az éves e-matricák megváltását, mégpedig úgy, hogy fizetni nemcsak az autópályák, hanem valamennyi út használatáért kellene, miközben megszűnne a négynapos, a heti és a havi matrica.

A kedden kiszivárogtatott javaslat előterjesztéséről szerdán kellett volna döntésnek születnie. Egyes feltételezések szerint esetleg a sajtóhírekre érkező reakciók alapján. Miután azonban érdemben sehol nem értékelték a lehetséges intézkedést, és mindenki az egyik új elem, a négynapos matrica megszűnésével foglalkozott, a döntés végül elmaradt.

Kapcsolódó hírek