Közbeszerzés a 3-asra is

MTI   ·   2013.03.29. 14:05

Kiírta a közbeszerzést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a 3-as villamosvonal felújítására, a munkák 2014 év végéig tarthatnak. A 3-as villamosvonal Mexikói út–Gubacsi út közötti több mint 13,5 kilométeres pályájának felújítását követően megszűnnek a jelenlegi, helyenként 10–30 kilométer/órás sebességkorlátozások, Kőbányán az Ónodi utca és a Kápolna utca között automatikus locsolóberendezéssel ellátott fűburkolatot kap a villamospálya, több helyen cserjéket és fákat telepítenek, megújulnak és nagyobb teherbírásúvá válnak a csomópontokban a villamospályát keresztező útátjárók.

A Mexikói úton, az Erzsébet királyné útján, a Fehér úton, az Élessaroknál és a Körösi Csoma Sándor úton a teljes pályát felújítják, a Kápolna utcánál új visszafordítási lehetőség létesül, a Bihari úton a jelenlegi egyvágányú villamos pályát kétvágányúvá alakítják át. A vonalon az összes megállóhelyet átépítik a jelenleginél magasabbra, a környezetükben új gyalogátkelőhelyeket jelölnek ki, megújulnak a hangosító berendezések, az utasvárók, a padok, a támaszkodók, a szemetesek és az utastájékoztató berendezések.

A vonalszakasz áramellátásának felújításakor öt áramátalakító állomást is korszerűsítenek, emellett 18 kilométernyi hosszban megújul a felsővezeték-hálózat is, így az energia-visszatáplálás is lehetővé válik. Ezen kívül a BKK vizsgálja a villamosok előnyben részesítésének lehetőségét a közúti járművekkel szemben.

A kivitelezők május 7-ig tehetik meg ajánlataikat, szerződést idén nyáron köthetnek, a kivitelezési munkák nyár végén kezdődhetnek meg, elsőként Örs vezér tere–Mázsa tér közötti szakaszon, majd 2014 tavaszától többi szakasz következik. A munkálatok várhatóan 2014 végén fejeződnek be. A BKK ezt a projektet együtt kezeli az 1-es villamosvonal felújításával, a két beruházásra 93 százalékos uniós finanszírozás mellett közel 41 milliárd forintot költenek.

Az 1-es villamosvonal felújítására a BKK két héttel ezelőtt írta ki a közbeszerzést.

Kapcsolódó hírek