Közbeszerzési eljárásokat indított autóbuszjáratok üzemeltetésére a BKK

MTI/BKK/iho   ·   2023.09.29. 14:40
BKK_busz

Kétezerhuszonöttől további modern, klimatizált, alacsonypadlós és környezetbarát buszokkal újulhat meg a fővárosi járműpark.

Eredményes eljárások esetén az új megállapodások a 2015-től forgalomba állt 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződéseket váltják ki. Az új szerződések a tervek szerint ugyanúgy tíz évre szólnak, és további két évvel meghosszabbíthatók. A friss ajánlati felhívások első körben 150 új autóbusz – ötven szóló, valamint száz csuklós – forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglalnak magukban. A lejáró szerződések szerint üzemeltetett autóbuszokat folyamatosan felváltó új járművek a város szinte bármelyik vonalán közlekedhetnek majd.

Mivel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a fővárosi önkormányzat elkötelezett a fenntartható működtetés, a mindenkit megillető tisztább levegő és az élhetőbb Budapest megteremtése mellettm a fennmaradó kilencven busszal végzett szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos autóbuszokkal várja el. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárások tervezetten még idén elindulnak.

A BKK közleménye szerint a fővárosi buszflotta folyamatos fiatalításának köszönhetően napjainkban már kizárólag alacsonypadlós buszok közlekednek Budapesten. A BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén 135 új járművel bővült, idén májustól pedig az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében 150 korszerű, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát jármű állt forgalomba. Ennek ellenére még mindig csaknem háromszáz korszerűtlen autóbusz jár Budapesten, ezért az autóbuszpark megújítása és folyamatos frissítése továbbra is célja a fővárosnak és a BKK-nak. Ugyanakkor  az elmúlt években indított járműparkfejlesztés jelentősen javította a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát: már az összes Solaris-Skoda Trollino trolibusz közlekedik abból a 48 járműből álló flottából, amelyet kedvezményes áron sikerült beszerezni, továbbá a következő években összesen 51 modern, alacsonypadlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik – az Európai Unió támogatásával – a fővárosba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek