Közel ötvenéves Scaniákra bukkantak

iho/közút   ·   2012.10.10. 10:00
Scania_LT100k_

Kínában, a kínai–orosz határtól nem messze, közel ötvenéves Scania teherautók dolgoznak. A narancssárga járműveket aprólékos gonddal tartják karban – adta hírül a Scania.

Scania a múltból (fotó: Scania)

Az 1960–70-es években a kínai hatóságok 700 rönkszállító járművet vásároltak a Scaniától. A Kínában korábban soha nem látott erejű és minőségű autókat Mandzsúriában és egyéb távoli, nehezen megközelíthető területeken fogták munkára.

Tulajdonosa fiatalabb (fotó: Scania)

A hatóságok LT110 6x4 típusú járműveket rendeltek, de mire a szállítás ideje elérkezett, a Scania már átállt az újabb típusú LT111 6x4 járművek gyártására. Mivel a kínai partner a szerződésben megadott LT110-es autók leszállításához ragaszkodott, ezért az új járművekre a régi, LT110-es feliratokat tették.

A műszerfal eredeti (fotó: Scania)

Közel ötven évvel az első járművek leszállítása után egy küldöttség utazott a területre, hogy felderítsék, mennyi igaz azokból a híresztelésekből, amelyek szerint az autók egy része még mindig dolgozik.

Jó állapotban és máig munkában levő teherautókat találtak Mandzsúriában és Belső-Mongóliában. A korábbi tulajdonos állami vállalatok átszervezése után a járművek magántulajdonba kerültek. Az alaposabb átvizsgálások során kiderült, hogy negyven év után az alkatrészek több mint 80 százaléka eredeti. Egy olyan környezetben, ahol a hőmérséklet nem ritkán mínusz 30 fok alá süllyed, az autók 50 tonnányi terhet szállítottak.

Kapcsolódó hírek