Közkedvelt az erdőháti bringavonat

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.10.27. 08:45
Zahoracik_01

A szlovák nemzeti személyszállító vasúttársaság (ZSSK) és a Pozsonyi Kerület közös projektje az április végétől október közepéig közlekedő, „Záhoráčik” névre hallgató turistavonat, ami kerékpárokat is szállít. Mind a vasúttársaság, mind pedig a pozsonyi és erdőháti régió dicsérik a vonat beindítását, az idei nyári szezont kiválónak értékelik, és azt ígérik, hogy jövőre ugyanígy folytatják. A turistavonaton felújított ikerbézék, szakterminológia szerint Bagettek tekeregnek Magyarfalu (Záhorská Ves) és Detrekőváralja (Plavecké Podhradie) között reggel, délben, este. A vonatok menetrendje alkalmazkodik a zohori csatlakozásokhoz Pozsonyból/-ba.

(fotó: zahori.sk)

A bringavonat második évadja április 28-ától október 14-éig tartott, a vonatok hétvégente és állami ünnepek alkalmával közlekedtek. Az idei szezon statisztikái szerint több mint 8 250 utast és 930 kerékpárt szállítottak a járatok. A vonatok közlekedése nagyban hozzájárult az erdőháti térség turizmusának fellendüléséhez, valamint segítette az Eurovelo 13 „vasfüggönymenti” kerékpárút forgalmának fellendítését is. Magyarfaluból például az ausztriai Angernbe is át lehet jutni komppal. A jövő évi szezon várhatóan április 27-én kezdődik majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek