Közlekedés a nemzeti ünnepen

iho/vasút   ·   2011.08.19. 12:00

A nappali rendezvénysorozatokhoz kapcsolódóan idén nem várható lezárás, a tűzijátékhoz kapcsolódóan általában 16.30-kor zárják le a Lánchidat, az Erzsébet és a Szabadság hidat. Ekkor az erre közlekedő járatokat elterelik, illetve kettébontják. Így a 7-es buszcsalád is két részletre változik, a pesti oldalon a Blaha Lujza tér és Újpalota között összevont járat fog közlekedni 173-as, illetve 173E jelzéssel, míg Budán a 7-es család megszokott járatai közlekednek a Móricz Zsigmond körtér és a külső végállomások között. Az 5-ös buszt szintén kettévágják, Pesten a Blaha Lujza téren fordulnak vissza, míg Budán a Széll Kálmán tér és a Pasaréti tér között fognak a buszok járni. A 8-as és a 112-es buszok délután csak Budán közlekednek, a BAH-csomópontnál fordulnak vissza, a 27-es és a 178-as busz 16 óra után nem jár.

A Lánchídon közlekedő 105-ös busz a Széll Kálmán tér és az Apor Vilmos tér, illetve a Deák Ferenc tér és a Gyöngyösi utca között fog járni, míg a 16-os és a rendkívüli 216-os busz délutántól egyáltalán nem fog járni. A Szabadság híd villamosjáratai délután szintén leállnak, a 49-es villamos helyett pótlóbusz közlekedik a Móricz Zsigmond körtér és a Kelenföldi pályaudvar között, a 41-es és a 47-es Újbuda központban fordul vissza Dél-Buda felé.  Változik az újra teljes vonalon közlekedő 2-es villamos forgalmi rendje is, amely 16 órától csak a Vágóhíd és a Jászai Mari tér között közlekedik. Vélhetően ekkor használják utoljára a tér déli végén található visszafogóváltót, amelyet a tervek szerint ősszel megszüntetnek.

A rendezvényekhez kapcsolódóan több felszíni járat napközben sűrűbben, este pedig hosszabb üzemidővel fog járni, valamint rendkívüli járatokkal is segítik az utasokat. A korábban említett 216-os mellett 18 órától általában 23.30-ig Csepel, Szent Imre térről Csillagtelep felé a 36A jelzésű busz indul meg, a Hárosi iskolához a 38B, míg a soroksári révhez a 148A, míg a Határ utcához a 151A busz segíti az alapjáratokat. Elindul a munkaszüneti napon nem közlekedő 150E valamint a 261E gyorsjárat is.

A rendkívüli járatokról, a bővített üzemidőről, a sűrített viszonylatokról, valamint a terelésekről bővebb információt találnak a bkv.hu oldalon.

Tengelyben forduló „Gyros” a Blaha Lujza téren, 2005. augusztus 20-án<br>(fotó: Óvári Péter)

Kapcsolódó hírek