Közlekedési lámpák nemtelenítése

MTI   ·   2012.01.03. 08:05

„Nemteleníti” a gyalogosoknak szóló közlekedési lámpajelet egy önkormányzat Nagy-Britanniában: a zöld férfit zöld figurára cseréli.

Lincolnshire grófság elöljárói ily figyelmesek. A lámpán ugyan marad a szoknyátlan és rövid hajú, ezért inkább férfinak tűnő lépő figura, ám a lámpa nyomógombjánál lévő figyelmeztető feliraton már nem green man – azaz zöld férfi –, hanem green figure – azaz zöld alak – áll. A szöveg: Only CROSS with GREEN figure – értelme: Csak zöld jelzéskor menjen át a zebrán!

Az újítást a brit Boston városának egyik elöljárója azzal magyarázta, hogy a zöld férfialak szexista, férfiuralmat sugallhat. A nők azt gondolhatják, hogy a férfiak irányítják őket, ha egy zöld férfi mondja meg nekik, mikor mehetnek át az úton.

A „nemtelenítő” figyelmességnek azonban nem örül a lakosság. „Ennek pénzbe kellett kerülnie. Jobb dolgokra is költhetnék, mint ilyen feleslegességre” – dohogott egy 64 éves férfi.

A nők oldalán sem ujjonganak. „Minden áldott nap átmegyek ezen a zebrán, de még soha nem okozott gondot se nekem, se másoknak, hogy férfi a zöld figura” – idézett egy 30 éves nőt a The Daily Telegraph című brit lap.

Kapcsolódó hírek