Központi forgalomirányítás a GYSEV-nél

iho/vasút   ·   2015.01.17. 19:42

A beruházás elvégzése után a Szombathelyen, valamint Csornán kialakított központi forgalomirányító központ látja majd el a vasúttársaság harmincöt távvezérelt állomásának irányítását. A távvezérlés kiépítésének és központosításának komoly előnye, hogy a vasútvonalak átbocsátó képessége növekszik. Emellett leegyszerűsödik a forgalomirányítás, így csökken a késések, valamint a vasúti közlekedés zavartatásának kockázata.

A fejlesztésnek köszönhetően a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd, illetve a Győr–Sopron szakasz mellett központi forgalomirányítás lesz a Szombathely–Csorna–Rajka, valamint a Szombathely–Zalaszentiván vonalakon is.

A projekt keretében összesen harminc vizuális utastájékoztató kijelzőt telepítenek a szakemberek a GYSEV vasútállomásaira, ezáltal tovább javul a vasúttársaság által nyújtott személyszállítási szolgáltatás minősége.

Szintén a projekt részeként Sopronban központi forgalom ellenőrző központ létesül, amelynek feladata a vonalhálózat felső szintű üzemirányítása lesz. A beruházásnak köszönhetően a GYSEV teljes hálózatán hatékonyabbá válik a forgalomszervezés mind a személy, mind pedig a teherszállításnál.

– A központi forgalomirányító, illetve a forgalom ellenőrző központok kiépítése nem olyan látványos fejlesztés, mint egy új FLIRT motorvonat beszerzése. Ugyanakkor a forgalomszervezés szempontjából rendkívül komoly előrelépést jelent vasúttársaságunknak, melynek előnyeit az utasok is érezni fogják – mondta a fejlesztés kapcsán Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója.

A projekt kivitelezése év végén kezdődött és a tervek szerint 2016 márciusáig tart majd. A kivitelezési munkálatokat a Prolan-Savaria Konzorcium végzi, melynek tagjai a Prolan Irányítástechnikai Zrt., valamint a Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft.

A projekt összköltsége 6 milliárd 970 millió forint, mely a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) illetve és az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) forrásainak felhasználásával valósul meg; a támogatás intenzitása 100 százalék.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek