Krampácsolás a Déliben

Vörös Attila   ·   2018.10.04. 20:20
80_deli

Két hétre bezárt a Déli pályaudvar, szerdától a személyvonatok csak Kelenföldig járnak. A vágányzár ideje alatt főleg elmaradt karbantartási munkákat végeznek, az az érzésünk, hogy csupán felhozzák az elhasználódott infrastruktúrát egy olyan szintre, hogy pár évig még kibírja. A Kapella vágányzári információja szerint az alábbi teendőkön dolgoznak a Déliben:

  • Síncserék a csarnoki vágányokban,
  • kitérő alkatrész csere,
  • kitérőfa cserék,
  • kitérő karbantartás,
  • KIAG szabályozás,
  • peronburkolat javítás,
  • szervizalagút szigetelés,
  • Déli–Kelenföld állomások között a jobb és a bal vágányban 24-25 szelvényben síncsere, ragasztott szigeteltsíncsere, hegesztések.

Nem üres, csak személyvonatok nincsenek a Déliben (fotó: Vörös Attila)

Tehát a legszükségesebbek, amikre nem egy kéthetes vágányzári ünnepet, hanem folyamatos, feltűnés nélküli karbantartást kéne szentelni. Ha valamiféle fejlesztést várt a Déliben, akkor ki kell ábránduljon. Maradnak az ökörhugyozás által kijelölt, méter széles peronok, hogy a legproblémásabb részét emeljük ki a fejpályaudvarnak, amivel utasok találkoznak. De a vasutasoknak sem lesz egyszerűbb a dolga a felújítás során, marad minden technika a régi. Ahogy a MÁV-nál fogalmaztak: „a két hét alatt olyan halaszthatatlan karbantartási munkákra kerül sor a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az alagút rézsűjén, a támfalakon, a peronokon, amelyeket a vonatforgalom fenntartása mellett nem lehet elvégezni.

Hullámzik, foltos, omlik, reped. Ilyenek a délis peronok, amik között nincs két egyforma. Most tovább javítják őket

Úgyhogy tényleg abban lehet bízni, hogy ez most csak gyorssegély, és egyszer lesz egy hosszútávú elképzelés a Délivel kapcsolatban. Ha megépülne a Kelenföld–Nyugati alagút, akkor le lenne az egészről a gond...

Az alagúttal kapcsolatban írt publicisztikánkat itt elolvashatják (újra).

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek