Külön zarándokvonat indul a csíksomlyói pápai misére

iho/vasút   ·   2019.01.25. 11:46
400px_zarandokvonat

Idén összesen négy zarándokvonatot indít a szervező Misszió Tours és a MÁV-Start Zrt. Az első május 31-én a június 1-jei csíksomlyói pápai misére megy majd. Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról is indul egy-egy vonat, melyeket Püspökladányban összekapcsolnak, és innentől egy tizenhét kocsiból álló szerelvényként folytatja útját. A vonat másnap reggel ér Csíksomlyóra, ahol a zarándokok részt vesznek Ferenc pápa latin nyelvű szentmiséjén, majd délután visszaindulnak Magyarországra. A vonaton összesen ezren utazhatnak.

A vasúttársaság és az utazási iroda 2019-ben már nyolcadik alkalommal indítja el a Boldogasszony zarándokvonatot a pünkösdi csíksomlyói búcsúba. A pápalátogatást követő héten közlekedő járat szintén Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról indul, majd Püspökladánytól egyesítve, egy vonatként éri el célját.

2019-ben négy zarándokvonatot is indít a MÁV-Start és a Misszió Tours, a járatokon a vasúttársaság egy-egy, saját fejlesztésű IC+-kocsija is gurul majd (fotó: MÁV-Start)

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közlekedik a Fekete Madonna zarándokvonat júniusban a lengyelországi czestochowai magyar pálosok által alapított kegyhelyre. Szeptember közepén pedig másodszorra indul útnak szerelvény a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba. Ezek a vonatok Budapestről indulnak.

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta: az útvonalat igyekeztek a hagyományos zarándoklatokhoz, történelmi emlékhelyekhez igazítani. A MÁV idén először helyezi forgalomba különvonatain azokat a saját fejlesztésű és gyártású IC+-kocsikat, amelyeket a többcélú belső teres kialakítás okán a kerekesszékesek és a babakocsival közlekedő családok is biztonsággal használhatnak, illetve kerékpárszállításra is alkalmasak. Ennek köszönhetően idén a csíksomlyói búcsúba tartó vonaton kerekesszékes zarándokok is utazhatnak.

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, a zarándokvonatok egyházi fővédnöke arról beszélt: ezek a zarándoklatok sajátos légkört teremtenek, a közös imával eltöltött vonatút jó alkalom, hogy a zarándokok közösségben készüljenek fel az eseményre, amelye utaznak. A zarándoklatok mindenki számára nyitottak, és az elmúlt év tapasztalatai alapján sokan vesznek részt rajta olyanok, akik ugyan nem hívők, de őszintén keresik Istent, és szeretnék megtapasztalni a közös zarándoklatok élményét.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a Székelyföldre induló vonatok a vallási élményen túl a nemzeti összetartozás érzését is segítenek megélni. Az államtitkárság a korábbi évekhez hasonlóan idén is biztosítja negyven gyermekvédelmi gondozásban nevelkedő gyermek részvételét a csíksomlyói búcsún, illetve a czestochowai zarándoklaton.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek