Kutatás-fejlesztési központ épül Érden

MTI   ·   2018.11.21. 09:41

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: az Érden felépülő központ a második lesz a grazi után az autóipari világcég bázishálózatában, megelőzve a kínai, koreai és japán központokat. A beruházással Érden háromszázötven munkahely jön létre, közülük kétszázötvenet mérnökök fognak betölteni. Ezek a munkahelyek a külföldi munkavállalás versenyképes alternatíváját jelentik.

A külügyminiszter kitért arra, hogy a cégnek világszerte 9500 alkalmazottja van, és a Magyarországon előállított érték 99,2 százalékát exportálja, ami igen jól jellemzi a vállalat versenyképességét. A cég beruházása tovább növeli Magyarországon a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordításokat, és szorosabbra fűzi az osztrák-magyar kereskedelmi kapcsolatokat is. Az osztrákok a harmadik legnagyobb befektetői közösséget alkotják Magyarországon a németek és az amerikaiak után: 2500 osztrák vállalat mintegy hetvenezer embernek ad munkát. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a tízmilliárd eurót, amivel Magyarország Ausztria második legjelentősebb kereskedelmi partnerévé vált Németországot követően.

Dirk Janetzko, az AVL Hungary ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a cég Érden 5,7 hektáros területet vásárolt a fejlesztésekhez, ahol új központját és járműipari tesztbázisát építi ki. Az első irodaépületet a tervek szerint 2019 végére építik fel, és 2020-ig elkészül az új tesztbázis a tesztpadokkal. Cégük élen jár a motor- és járműtesztelések, hajtóműrendszerek szimulációs technológiáinak fejlesztésében, és magyarországi telephelyüket is valódi kompetenciaközponttá kívánják fejleszteni.

Érd városa a Modern Városok Program keretében negyven hektár területet vásárolt gazdasági övezetek kialakítására.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek