L-410-esek ütközése Szlovákiában: hét halott, harmincegy túlélő

iho   ·   2015.08.21. 11:15
cim

Lassan derülnek ki a részletek a tegnapi nyugat-szlovákiai balesetről, amelynek során L-410-es kéthajtóműves légcsavaros-gázturbinás gépek ütköztek a levegőben mintegy 1400 méteres magasságban Vágbeszterce közelében, Vöröskőnél.

A Magyarországon is jó néhány példányban üzemeltetett, cseh gyártmányú gépeket nálunk is használták ejtőernyős ugratásra. A két szlovákiai gépen harmincnyolc személy tartózkodott, akik a szaloncai repülőnapra készültek, és rekordszámú résztvevővel szerettek volna formaugrást végrehajtani.

(fotók: SITA/TASR)

Az egyik 410-esből az összes ejtőernyősnek sikerült kiugrania a becsapódás előtt, a másikból azonban három ugró nem tudta elhagyni a gépet.

Mint a túlélők egyike elmondta, az ejtőernyősöknek az ütközés pillanataiban világossá vált, hogy a 410-esek nem képesek a levegőben maradni. Sikerült kinyitni a gép ajtaját, de a zuhanó gép pörgése miatti erőhatások lehetetlenné tették a gép elhagyását, majd a pilótáknak sikerült egy ideig kivenniük a pörgésből a gépet, akkor hagyta el az ugrók többsége az L-410-est. A gépeket vezető két-két pilóta életét vesztette.

Ellentmondásosak a beszámolók a gépek ütközés előtti mozgásáról. A hatóság képviselője szerint „az egyik gép hirtelen süllyedni kezdett”, más információk szerint a 410-esek „egymás fölé akartak kerülni”, és ekkor következett be az ütközés. A harmadik verzió szerint a a hátul lévő gép orr-része vagy egyik légcsavarja ütközött az elöl lévővel. Az biztos, hogy a 410-esek létfontosságú részegységei szakadtak le az ütközés következtében.

A csoportos formaugrások végrehajtásának sikere jelentős részben azon múlik, sikerül-e a különböző gépekből ugróknak elég gyorsan felvenniük az alakzatot, amihez az is kell, hogy a gépek közel legyenek egymáshoz.

A 410-esek egyike nehezen megközelíthető hegyi terepre zuhant, a másik viszont lakott területre, házak és egy iskola szomszédságába, de szerencsére a földön nem volt áldozat. A szaloncai repülőnap elmarad.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.