Láng-mentés és az Alstom

iho/hajózás   ·   2012.01.05. 12:06

Egy lelkes önkéntes csapat kimenekítette a Láng Gépgyár egykori, most lebontásra kerülő épületének pincéjéből a jeles ipari üzem 100-130 évre visszamenő műszaki dokumentációját – erről képes riportban számolt be az iho.hu.

Az Alstom ma kiadott közleménye szerint a cég a tevékenységi köréhez nem kapcsolódó berendezések több, mint negyven köbméternyi tervdokumentációját már nem tudja tovább őrizni, ugyanakkor kiemelt fontosságúnak tartja e technikatörténeti értékek megóvását. Ennek érdekében az elmúlt években az Alstom egyeztetéseket folytatott hivatalos és civil szervezetekkel egyaránt, és számos dokumentációt biztosított már az Országos Levéltár számára, valamint több muzeális értékű, de még működő ipari berendezését adományozta az Országos Műszaki Múzeum számára.

Az Alstom választása most azért esett a Zoltán Gőzös Alapítványra, mert a lelkes önkéntesekből álló csapat vállalta a dokumentumok elszállítását, tárolását és további egyeztetéseket egyéb múzeumokkal, illetve civil szervezetekkel, annak érdekében, hogy ezek a régi tervrajzok megőrződjenek az utókor számára – hangzik a cég közleménye.

Az Alstom a Láng Gépgyár által gyártott termékek olyan – ma már csak eszmei értékkel bíró - tervrajzait adta át az alapítvány számára, amelyek a magyar ipartörténelem fénykorát fémjelzik. A Láng Gépgyárban az energiaipar termékei mellett számos más termék is készült, így az archív tervtárban megtalálhatóak például élelmiszeripari berendezések, hajómotorok, gőzösök tervrajzai, valamint repüléstechnikai és hadtörténeti relikviák is.

Az Alstom Hungária Zrt. ezúton köszöni meg az Zoltán Gőzös Alapítvány önkénteseinek segítségét az értékmegőrző munkájának támogatásában – zárja közleményét a cég.

Kapcsolódó hírek