Lefülelt autósok külföldi rendszámmal

iho/közút   ·   2012.06.21. 08:30

Több mint egy hónapja a vámhatóság a rendőrséggel közösen „keményen” ellenőrzi a külföldi rendszámú járművek belföldi használatát, s az ideiglenes forgalmi rendszámok jogszerű használatát – írja a kisalföld.hu, amelynek értesülései szerint Győr-Sopron megyében eddig negyven autós fizetett rá a külföldi rendszám használatára.

Cséve Szabolcs pénzügyőr főhadnagy, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának szóvivője a lapnak elmondta: a magyar állampolgárok gépjárművei csak érvényes, itthon kiállított hatósági engedéllyel és jelzéssel vehetnek részt a hazai közúti forgalomban. A rendelkezés alól kivétel, ha az üzemben tartó nem természetes személy és a rendszeres tevékenységét külföldön bejegyzett telephely szerinti országban végzi, ha a jármű tulajdonosa a jármű forgalomba helyezését a közlekedési igazgatási hatóságnál már kezdeményezte, illetve ha a járművezető tartózkodási helye nem Magyarország területén van, vagy a járművet egy napnál rövidebb ideig használják Magyarország területén, feltéve, hogy az üzembentartó a használathoz a jármű birtokba adása időpontjának megjelölésével írásban hozzájárult, illetve a járművet Magyarország területén kívül rendszeres munkavégzés érdekében használják. Mindezt az ellenőrzés során a jármű üzembentartója, valamint a jármű vezetője közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal szükséges, hogy igazolja.

A külföldi rendszámú gépjárművek jogtalan használata esetén a bírság összege 2000 köbcentiméter feletti autóknál 800 ezer forint, 2000 köbcentiméter alatt pedig 400 ezer forint is lehet. A megyében negyven esetben találtak olyan külföldi rendszámú gépjárművet, melyet magyar állampolgár jogszerűtlenül vezetett, hét esetben összesen 1 800 000 forint bírságot kellett az autósoknak megfizetniük, míg a többi eljárás folyamatban van.

Ugyancsak erősen ellenőrzik az ideiglenes P jelű rendszámtábla jogszerű használatát. A NAV-szóvivő szerint a fokozott ellenőrzéseket követően a regisztrációs adófizetési hajlandóság növekedést mutat. A Kisalföld úgy tudja, hogy a lefülelt autósokról a NAV adószakmai ágát is értesítik az ellenőrök.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.