Légiriadó 1944–45 – egy kiállítás fotói

MTI/iho   ·   2014.10.18. 08:45
fortepan_15561cim

A Magyarországot ért 1944–45-ös légitámadásokról nyílik kiállítás mától a hódmezővásárhelyi Emlékpontban – közölte Árva László, a közgyűjtemény szakmai főtanácsadója.

– Az időszaki kiállítás tárgyi emlékek, korabeli filmrészletek, fotók, makettek és az elmúlt évek kutatási eredményeit összefoglaló tablók segítségével mutatja be, hogy 1944 áprilisától szűk egy éven keresztül milyen megpróbáltatások érték a civil lakosságot – mondta a szakember a tárlatról rendezett sajtótájékoztatón.

Kényszerleszállt B-24-es Magyarországon<br>(fotó: Fortepan.hu) Klikkeljen a képre, és nézze meg a kiállításon készült galériát!

A kiállításhoz kapcsolódva november 12-én tudományos konferenciát is rendez a közgyűjtemény – tudatta Árva László. Oláh András Pál történész, a tárlat kurátora elmondta, hogy Magyarország stratégiai bombázása 1944. április 3-án egy Budapest ellen végrehajtott légicsapással kezdődött el és 1945. március 26-áig tartott.

Az akkori Magyarország helységeinek egyharmadát, több mint ezer települést ért légitámadás. A mintegy 20 ezres emberáldozat töredéke ugyan a szárazföldi harcokban életüket vesztők számának, a gazdasági károk azonban óriásiak voltak – közölte a szakember.

Készül a kiállítás: egy angolszász gép szárnylemezét rögzítik <br>(fotók: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A Magyar Roncskutatók Egyesülete, a Hadtörténeti Intézet és a Szolnoki Repülőmúzeum, valamint magángyűjtők közreműködésével összeállított kiállítás tárgyi anyagát még soha nem láthatta így egyben a nagyközönség.

A mai Magyarország területe fölött mintegy háromszáz angolszász gépet lőttek le. A tárlat anyagának jelentős része a megtalált roncsokból származik. A kiállításon látható majd második világháborús amerikai repülőgépmotor-, padló- és szárnylemez darabok, egy B-17-es bombázó futóműszára, valamint egy Ácsteszér határában lezuhant B-24-es Liberator alumínium alkatrészeiből készült répaszecskázó vagy egy oxigéntartály átalakításával gyártott házi permetező is.

Második világháborús magyar légvédelmi tüzér sapkája a lelőtt gépekért járó kitüntetésekkel

Bemutatják egy Messerschmitt Bf 109-es műszerfalának számos eredeti alkatrészt tartalmazó rekonstrukcióját, a vadászgép célzóberendezését, pilóták személyes tárgyait és egy légvédelmi tüzér sapkáját is, amelyen a lelőtt gépekért járó kitüntetések sorakoznak, köztük a varsói felkeléshez utánpótlást szállító, Szentesnél lezuhant négymotoros Halifax bombázóért járó érem.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek