Lekapcsolták az ICE-vezért

iho.hu   ·   2019.01.11. 18:45
ice-pia-400

Kedden késő este minden rendben zajlott a Hamburgból Lipcsébe induló ICE 993-as járatnál. Tíz óra után tíz perccel azonban a Wittenbergben leszállni készülő utasoknak kellemetlen meglepetésben volt részük. Ahelyett, hogy a vonat lassított volna, szélsebesen átsuhant az állomáson. Nem sokkal később a vezető jegyvizsgáló vicces hangnemben jelentkezett a hangosbemondón, egyúttal kérte, hogy ha utazik rendőr civilben a vonaton, jelentkezzen nála.

A történet vége az lett, hogy az ICE-t ötven kilométerrel később, csak Bitterfeldben sikerült megállítani. Addigra már a helyi rendőrségtől kért erősítés is várta a szerelvényt. Mint kiderült, a mozdonyvezető erősen delíriumos állapotban vezette a vonatot, vérében 2,49 ezreléknyi alkoholt mutattak ki, ezért nem engedték meg neki, hogy tovább vezethesse a motorvonatot.

Az ICE 4-es vezetőfülkéje. Önműködő szondázásra még nem képes (fotó: Wikipédia)

A szerelvény egy órával később folytathatta az útját, addigra sikerült helyettesítő mozdonyvezetőt a helyszínre küldeni. Lipcsébe hatvanöt perc késéssel ért oda az ICE. A Wittenbergbe tartó utasok az első ellenirányú vonattal tudtak hazatérni. A Német Szövetségi Vasút (DB) természetesen elnézést kért az utasokat ért kellemetlenségért, azonban csak a szokásos vasúti zsargont használták. Az esettel kapcsolatban is mindössze annyit említettek, hogy üzemi okok miatt szenvedett az ICE késedelmet.

A mozdonyvezető vonatvezetői engedélyét már a helyszínen elvették és átadták a Szövetségi Vasúti Felügyeletnek (Eisenbahn Bundesamt). A DB-nél szigorú szabályok vonatkoznak a mozdonyvezetőkre, alkoholfogyasztás tekintetében zéró toleranciát tanúsít a vasúttársaság: a mozdonyvezető fülkében csak nulla-egész-nulla ezrelék véralkoholszinttel tartózkodhatnak. Ahhoz, hogy a bevont engedélyét a mozdonyvezető újból megszerezze, orvosi és pszichológiai vizsgálatokon kell átessen annak érdekében, hogy kizárhassák nála az alkoholizmust és az ismétlődés esélyét.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek