Lezuhant egy szállítógép Szibériában

iho   ·   2013.12.26. 20:16
cim

Sajnos az idei évvége sem múlik oroszországi légi baleset nélkül: Szibériában lezuhant egy An-12-es szállítógép, a fedélzeten lévő összesen kilenc ember életét vesztette. A gép leszállni készült Irkutszkban, és már alacsdonyan repült, de a pályától tíz kilométerre csapódott a földnek. Az első felvételek tanúsága szerint a gép farokrésze viszonylag épen maradt. Lehetsééges, hogy nem zuhanásról, hanem földnek ütközésről van szó. A felvételeken erős köd érzékelhető.

Az első hírek szerint a földön nem esett baja senkinek. A gép Novoszibirszkben szállt fel és egy Irkutszk környéki katonai bázisra zuhant, egy raktárépületre, ahol a hivatalos jelentések szerint nem fegyverek, hanem „logisztikai berendezések”, szállítójárművek alkatrészei voltak. A gép az egyik forrás szerint szállítmánnyal, de egy másik szerint üresen repült. Az An-12-est egyrészt „kísérleti repülésekre”, illetve a Novosibirsk Aircraft Production Association (NAPO)és az Irkutszk repülőgépjavító közötti szállításokra használták.

Az An-12-es széles körben használt négyhajtóműves légcsavaros-gázturbinás repülőgép, katonai és civil lajstromban egyaránt üzemeltetik, de leginkább csak Oroszországban és a fejlődő országokban. Az 1966 és 1973 között legyártott 1200 példány közül mintegy kétszáz zuhant le vagy pusztult el különféle események következtében.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.