LNG-meghajtású szállodahajó épül az AIDA-nak

iho/hajózás   ·   2018.03.03. 18:45
meyer_hajozas_aida_kislid

A hajógyár megrendelései között az AIDA turisztikai cégnek három új építésű hajó található. Az új Helios hajóosztály hajói közül az elsőt 2018 novemberében szállítják le a megrendelőnek és decemberben AIDAnova néven már első útjára indul. A hajó különlegessége, hogy meghajtása teljes mértékben cseppfolyós földgázon (LNG) alapul majd.

A gyár korábban az AIDA számára épített egyik hajója az AIDAstella (forrás: meyerwerft.de)

A 180 ezer bruttóregisztertonnás hajótípusnak 2700 kabinja van, 5400 utas fogadására képes. Fedélzetén negyvennél több bár és étterem található, ezenkívül van színháza és saját tévéstúdiója. Ezzel a hajóval már tízre nő a Papenburgban az AIDA-nak legyártott hajók száma. Az új hajógenerációnál különleges súlyt helyeznek a legújabb építési és üzemeltetési technológiákra, mindenekelőtt az energiahatékonyságra.

Az új hajók gépházmoduljait a rostocki Neptun hajógyár szállítja. A modulok a teljes gépházat, a meghajtást, a gépészeti elemeket és a cseppfolyós földgáz tárolására szolgáló tartályokat is tartalmazzák.

A két további testvérhajó leszállítását 2021, illetve 2023 tavaszára tervezik. Az AIDA Cruises a saját flotta kiépítésébe az elkövetkező években mintegy hárommilliárd eurót, azaz kilencszázmilliárd forintot szándékozik befektetni. A Meyer hajógyár rendeléslistája jelenleg tizennégy hajót tartalmaz, ez 2023-ig a gyár teljes kapacitását leköti.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek