Lövések és égő gépek a kelenföldi légtérben

Rohr Balázs   ·   2014.04.29. 16:45
cim

Egy virtuális pilóta győzelmével zárult a szombati I. Infinite Sim City Budapest Dogfight kupa; a rendezvény a tragikusan elhunyt műrepülő pilótának, Nádas Tamásnak állított emléket.

Egyenlő pályák, egyenlő esélyek, mindenki MiG-29-essel harcolt<br>(fotók: Sim-City)

Mint beszámoltunk róla, a kelenföldi székhelyű Sim City Budapest szimulátorközpont, a JETfly internetes repülőmagazin segítségével idén arra vállalkozott, hogy hosszú évek múltán újra feléleszti a hazai repülőgép-szimulátoros közösség körében népszerű légiharcbajnokságot.

Az előzetes kedvcsinálóban még csak felvetettük a nagy kérdést: vajon a profi repülőgépvezetők vagy az amatőr szimulátor-harcosok győznek-e a versenyen? A várakozás annál is inkább nagy volt, mert az esélyek tökéletesen egyenlőek voltak: a versenyzők mind MiG-29-esekkel „repültek”, és csak gépágyú használatával mérték össze tudásukat a virtuális légtérben. Igaz, akkor azt is megírtuk, hogy azoknak nyilván több az esélyük, akik valódi légiharckiképzésben és tapaztalatokban részesültek, valódi géppel és valódi légtérben.

Négyen az igazi MiG-ászok közül Sim-Cityben: Pezo, azaz Zoltán Péter; Topi, azaz Szabó Zoltán; Peszke, azaz Peszeki Zoltán; Tibi Apu, azaz Zsámboki Tibor

Nos, jöttek is szép számmal az igazi MiG-lovagok. A versenyzőknek lehetősége nyílt arra, hogy olyan aktív és nyugállományú vadászpilóták ellen harcolhassanak, mint Szabó „Topi” Zoltán nyugállományú őrnagy és Molnár „Bagira” Gábor nyugállományú százados, egykori bemutató pilóták, valamint Zsámboki „Tibi Apu” Tibor nyugállományú ezredes (egykori Dongó század-, valamint ezredparancsnok), Takács „Taxi” Géza alezredes (a MiG-29-es Dongó század utolsó parancsnoka), Peszeki „Peszke” Zoltán nyugállományú alezredes vagy éppen Péter „PeZo” Zoltán százados, a jelen kor egyik Gripen-lovagja, aki szintén repülte a MiG-29-est.

A párbaj, ahogy a közönség látta

A várakozó versenyzők és a látogatók folyamatosan nyomon követhették a harcok menetét a 140”-os vetítővásznakon, illetve egy nagyméretű televízión is. Ezen kívül mindenki beszélgethetett a pilótákkal is, akik készségesen válaszoltak az érdeklődők kérdéseire. A küzdelmek a fair play jegyében zajlottak és kölcsönösek voltak a gratulációk egy-egy vesztes részéről a csatát követően, legyen szó amatőr, virtuális ezredtagról, vagy valódi vadászpilótáról.

Nem babra ment a játék, ha valakit lelőttek, hát bizony lelőtték...

A vadászpilótáknak viszonylag szokatlan szimulátorkabinok ugyancsak kiegyenlítették az esélyeket. A kabinok kialakítása és a kezelőszervek egyébként páratlan élményt nyújtanak, hiszen nem éppen átlagos, háztartásban előforduló szerkezetek, hanem a valóságos gépek mintájára készült kezelőszervek, például valódi HOTAS-rendszer: a gázkarról és a botkormányról kell az ott elhelyezett kapcsolókkal vezérelni szinte mindent, a futóktól a fékszárnyakig, és persze mindez hatalmas plusz élményt ad a Sim City Budapestbe ellátogató érdeklődőknek.

A virtuális győztes Viszkok Gergő

A közönség is beleélte magát a légi harcokba, az elődöntőktől kezdődően hangos szurkolás vette kezdetét a párbajokat figyelők részéről. Egy-egy vicces mondat is elhangzott, amely arra buzdította az adott összecsapásban résztvevő amatőr versenyzőket, hogy adják meg a kegyelemdöfést egy-egy éppen vesztésre álló vadászpilótának. A küzdelmek során láthattunk találat után leszakadó szárnyú gépét elhagyni kényszerülő versenyzőt, illetve olyat is, aki szimplán egy elhibázott manővert követően került közelebbi „barátságba” egy-egy domboldallal. Ezeken kívül a harcok kimenetelét nagyban befolyásolta az is, hogy ki-ki hogyan taktikázott és spórolt az üzemanyaggal vagy éppen a lőszerkészlettel.

Az igazi pilóta, mint második helyezett: Zsámboki Tibor

A jó hangulatban zajló rendezvényen végül egy virtuális pilóta, Viszkok „Cutter” Gergő bizonyult a legjobbnak, legyőzve Zsámboki „Tibi Apu” Tibor nyugállományú ezredest egy izgalmas, fordulatokkal teli döntő összecsapást követően. A harmadik helyet szintén egy virtuális pilóta, Zsíros „Streightholo” Gábor szerezte meg. A versenyen két különdíjat is kiosztottak, az egyik a Legbátrabb Nőnek járt, a 19 éves Horváth Hannának, a profi pilóták elleni küzdelmek során mutatott bátorságáért.

Katonák küzdenek Kelenföldön

A legfiatalabb versenyzőnek járó oklevél a 8 éves Császár Lucát illeti meg, aki szintén bátran vállalta a küzdelmet a felnőttekkel és sikert is ért el az egyik vadászpilóta ellen. Ezeken kívül odaítélték a Tell Vilmos különdíjat is, amit Takács „Taxi” Géza alezredes kapott. Ez utóbbi díj a leggyatrább teljesítményért járt, amire Taxi már az elejétől is hajtott, nem titkoltan. Ebből is látszik, hogy vidáman, remek szórakozást nyújtva telt a verseny, amely remélhetőleg sokaknak meghozza a kedvét, hogy ellátogassanak a Sim City Budapestbe, és hogy legközelebb egy hasonló rendezvényen ők is beülhessenek a virtuális gépek valóságos kabinjaiba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.