Luton agresszíven növekszik

iho/repülés   ·   2012.03.15. 14:27

Nyilvánosságra hozta növekedési tervét a londoni Luton repülőteret üzemeltető Abertis. A spanyol cég 2028-ig 15-16 millió fő fogadására tenné alkalmassá a fapados repteret, ahol az elmúlt évben csaknem tízmillió utas fordult meg.

Nincs azonban egyetértés az üzemeltető és a tulajdonos lutoni városi tanács között – írja a Financial Times. Az önkormányzat ugyanis jóval merészebb terveket szövöget: 18 millió fővel számol rögtön 2020-ra. Ha az üzemeltető és a tulajdonos között nem születik megegyezés, az Abertis 1998-ban harminc évre megkötött szerződését 2014-ben fel is bonthatják.

Az Abertis álláspontja szerint a reptér számára rendelkezésre álló 245 hektáros terület nem elegendő a városi tanács terveinek végrehajtásához. London Stansted reptere szintén 18 millió utast fogad évente, ám egy ezerhektáros területen teszik mindezt. Ha túlzott fejlesztésbe kezdenénk, az a légitársaságok és az utasok költségeit is megnövelné, így összességében csökkenne a Luton iránti kereslet – állítja a spanyol üzemeltető.

A reptér az elmúlt években is agresszívan növekedett, mindössze 12 év alatt megtriplázódott az utasok száma. Korábban maga az Abertis is vakmerőbb volt: 2005-ben még új futópálya, egy második terminál építésében és 2030-ig 30 millió utasban gondolkodtak, a terveket azonban 2007-ben elvetették. A környéken lakók szintén az üzemeltető pártján állnak a városi tanáccsal szemben, mivel a zaj- és levegőszennyezés fokozódásától tartanak.

Kapcsolódó hírek