Ma avatják a Mercedes-gyárat Kecskeméten

iho/közút   ·   2012.03.29. 08:29

Három hónap híján négy évvel azután, hogy a stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern 2008. június 18-án bejelentette: Kecskeméten építi fel új Mercedes-gyárát, ma átadják az új üzemet. Az új kompakt modellek gyártását végző, több száz hektáron fekvő üzemet 800 millió euróból, mai árfolyamon 230 milliárd – akkorin nagyjából 200 milliárd – forintból építették fel – írja az Index.

A gyár a tavaly áprilisban közölt adatok szerint nagyjából ezer embert foglalkoztatott – a dolgozók felvételét már 2009-ben elkezdték –, az eredeti tervek szerint akkor, ha teljes kapacitással működik majd, közvetlenül 2500 embernek ad majd munkát. Az üzemben, amelyet Románia elől halászott el az akkori állami befektetési ügynökség, az ITD Hungary, az új generációs Mercedes A és B modelleket gyártja majd a Daimler.

Az internetes lap szerint a gyárépítés Magyarország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházása, amely a közvetlen foglalkoztatottakon kívül a beszállítói körben további nagyjából tízezer munkahelyet teremt. Az üzemben százezer autót gyártanak majd, és az a becslések szerint fél százalékkal járulhat hozzá a magyar GDP-hez.

Kapcsolódó hírek