Magasabb sebességbe kapcsolt a magyar használtautó-piac januárban

MTI/iho   ·   2024.02.20. 14:55

Az év első hónapjában több mint 74 ezer 900 személygépkocsi cserélt gazdát, ami éves szinten tizenkét százalékos, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 18,2 százalékos emelkedés.

A JóAutok.hu portál közleménye szerint a DataHouse előzetes adatai alapján a múlt havi majdnem 75 ezres adásvétel a második legmagasabb regisztrált érték, amely mintegy ezer autóval marad el a történelmi rekordnak számító 2022. márciusi 76 ezres értéktől – csaknem két éve a kereslet élénkülését a kormányzati transzferek, köztük az szja-visszatérítés emelte.

A belföldi használtautó-piacon januárban is hat márka adta a teljes forgalom 49 százalékát. Az első helyen a Volkswagen állt 10,7 százalékos részeseddel, hajszállal megelőzve az Opelt, amely a piac 10,6 százalékát tudta magáénak. A harmadik Suzuki a havi forgalomból 8,0 százalékkal, a Ford 7,9 százalékkal, a BMW 6,2 százalékkal, a hatodik helyre pedig a Skoda kapaszkodott fel 5,8 százalékos részaránnyal.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint a következő hónapokban derül ki, hogy a mostani kiugrás egy új trend kezdetét jelzi-e. Az elmúlt hónapokban a havi tranzakciószám a 70 ezres szint közelében mozgott. Az általános piaci környezet idén a kereslet lassú és fokozatos növekedését vetíti előre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek