Magyar kajakos járja körbe Európát

Andrassew Dávid Igor   ·   2012.04.04. 19:30
Végvári-Tamáskicsi

Egyre többet foglalkozik a magyar közvélemény a tengeri hajósporttal, köszönhetően Rakonczay Gábor szörnyű eltűnésének, majd csodás felbukkanásának. A magyar kenus az Atlanti-óceán hatvannapos átszelésével világrekordot állított föl.

A stílus hasonló, a célja azonban egészen más Végvári Tamásnak. A 43 éves kajakos négy év alatt szeretné körbejárni Európát egyszemélyes hajójával. Ez idő alatt 25 ezer kilométert tesz majd meg, Budapesttől a sarkkörön túlra, a norvégiai Nordkinn-fokig. Célja nem egy újabb rekord felállítása, és nem is önmagát kívánja előtérbe helyezni, hanem egy különleges túrával szeretné bemutatni a Magyarországon kevésbé ismert tengeri kajakozást a hazai sportrajongóknak. Emellett olyan tájakra kívánja elvezetni az érdeklődőket, ahol még csak kevesen jártak.

Végvári Tamás<br>(fotó: http://www.http://kajakkaleuropakorul.hu)

Végvári Tamásnak nem ez az első nagy kalandja. Korábban megjárta Dél-Amerikát, kajakozott a Tűzföldön, a Horn-fok közelében, de Norvégia fjordjait, a Himalája és Korzika vadvizeit is megjárta hajójával. A mostani cél, hogy Budapestről indulva négy részletben körbejárja Európát a tengeren. Ennek első szakaszában hétezer kilométert tesz meg, le a Dunán a Fekete-tengerig, a Boszporuszon át a Márvány-tengerig, majd vissza Rijekába. Ez a gyakorlatban háromszor két hónapos evezést jelent, hiszen közben szükség van a fizikai és a szellemi regenerálódásra, valamint az elhasználódott eszközök cseréjére is. De, ahogy Végvári fogalmaz, szeretné azt is, hogy a családdal is eltöltsön némi időt, hogy a gyerekei felismerjék a túra végén.

A hajó: Tahe Marine Wind 535 tengeri kajak
Mivel egy ilyen vállalkozásnál komoly kérdés az eszközök és a puszta létezés finanszírozása, több szponzor is támogatja Végvárit. Ennek a projektnek azonban – saját bevallása szerint – még nem ért a végére. Ami biztos: április 14-én, szombaton délelőtt 10.00 órakor a kajakos vízre száll a Luppa-szigetnél. A négy etap: Budapest–Rijeka, Rijeka–Gibraltár, Gibraltár–Koppenhága és Koppenhága–Nordkinn-fok.

Végvári a biztonság érdekében számos műholdas eszközt visz magával, egy-két naponta pedig fényképeket, videókat és leírásokat küld majd haza. Ez az útiblog a kajakkaleuropakorul.hu oldalon lesz olvasható.

A teljes útvonal

Kapcsolódó hírek