Magyar vagy olasz harci gépek védhetik a horvát légteret

MTI/iho   ·   2014.02.22. 16:13

Magyar vagy olasz harci repülőgépek védhetik Horvátország légterét, ha nem fejeződik be időre a horvát légierő gépeinek időszakos szemléje –- írta szombati számában a Jutarnji list.

A horvát lap szerint a zágrábi védelmi minisztériumnak nincs információja arról, hogy a MiG-21-esek ukrajnai szemléje és korszerűsítése mikorra fejeződhet be. „Komoly tárgyalások folynak arról, hogy az egyik NATO-tagállam vegye át a horvát légtér védelmét arra az időre, amíg Ukrajnában befejeződik a gépek időszakos szemléje és korszerűsítése” - idézte a név nélkül nyilatkozó minisztériumi tisztségviselőt a lap.

A horvát MiG-21-esek korszerűsítése öt hónapot késik, a rendelkezésre álló három harci repülőgép is legfeljebb még három hónapig van bevethető állapotban. Ha addig nem érkeznek meg Ukrajnából a gépek, Horvátország köteles értesíteni a NATO-t arról, hogy nem tudja ellátni légtere védelmét. Ez esetben valószínűleg kétoldalú szerződés keretében Magyarország vagy Olaszország fogja védeni a horvát légteret. A gépeken végzett munkálatok jelenlegi állása szerint nem valószínű, hogy három hónap múlva horvát harci gépek fogják védeni a horvát légteret -– írja a lap.

Hazánk Olaszországgal együtt már biztosítja egy harmadik ország, Szlovénia légterének védelmét, vagyis ez a fajta megállapodásra már létezik példa a másik, Horvátországgal határos délszláv állammal.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek