Magyar vasúti helységnévtábla Ekecsen

MTI   ·   2013.02.14. 20:27

A helységnévtáblát azt követően rakták fel, hogy a Szlovák Államvasutak elutasította több tucat felvidéki magyar polgármester kérvényét. Ők azt szorgalmazták, hogy a vasútállomásokon helyezzenek ki kétnyelvű feliratokat. Így került ki az ekecsi (Okoč) állomásra az új jelzés.

Az ekecsi megállóhely a szlovák nyelvű táblával<br >(fotó: Tevan Imre)

A helységnévtábla felerősítése után Berényi József hangsúlyozta: ennek a településnek a lakossága döntő többségében magyar, így a kétnyelvűségnek itt természetesnek kellene lennie. A vasúti feliratok kétnyelvűsítése érdekében a Felvidéken már több mint egy éve kampányolnak különböző magyar szervezetek.

A vasúti előírásoknak megfelelő méretű, magyar nyelvű helységnévtáblát az ekecsi vasúti megálló közelében, az utasok számára jól látható helyen, egy kerítésen lévő reklámtáblára csavarozták fel. A tábla addig marad ezen a helyen, amíg a vasúttársaság lehetővé nem teszi, hogy a magyar felirat felkerüljön a megálló épületére – közölte Berényi József. Hozzátette: a helyi közösségek számára az önbecsülésről is szól a magyar nyelvű helységnévtábla kihelyezése, ezért reméli, hogy a vasút illetékesei változtatnak eddigi álláspontjukon.

Polák László, Ekecs polgármestere azt fejtegette, hogy a kilencedik századból származó magyar helységnevet már régen fel kellett volna tüntetni az állomáson, annál is inkább, mert a községben a hivatalos feliratokat mindkét nyelven kiírják, és az senkit sem zavar.

Az ekecsi eseménnyel közel egy időben négy másik felvidéki település vasúti megállójában is magyar nyelvű helységnévtáblákat helyeztek ki a Magyar Közösség Pártjának (MKP) képviselői a helyi önkormányzatokkal együttműködve. A párt azzal számol, hogy a jövő héten újabb helységnévtáblákat tesznek ki.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet, amely széles körű közösségi és önkormányzati összefogást kezdeményezett a vasúti kétnyelvűség rendezése érdekében, a táblaállítást követően levélben fejezte ki köszönetét az MKP-nak az „ügy előmozdításába fektetett munkájáért.”

A szervezet csütörtökön sajtóközleményben számolt be arról, hogy sikerült összesíteniük a vasúti kétnyelvűsítő kampány, illetve az önkormányzati megkeresés-sorozat eddigi eredményeit. Ebből kitűnik, hogy az ügyben általuk megkeresett magyarlakta települések önkormányzatainak csaknem egyharmada már elküldte a vasúti helységnévtáblák kétnyelvű megjelenítésének megvalósítását célzó kérvényét a vasúttársaságnak.

Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi, hogy a legalább 20 százalék nemzetiségi lakost befogadó települések vasútállomásán a kisebbség nyelvén is feltüntessék a helység nevét.

Az ezzel kapcsolatos megkereséseket a vasút a közlekedési törvényre hivatkozva utasította el, amelynek alapján csak szlovák nyelven lehet kiírni az állomásokon a települések nevét. A két törvény egymásnak ellentmondó előírásainak harmonizálását az idei év második felére ígérte a közlekedésügyi tárca.

Kapcsolódó hírek