Május elseje: nagy nap a MÁV életében

iho/vasút   ·   2023.05.01. 09:00
utascentrum

Mától validok a vármegye- és országbérletek, illetve hajnalban megnyílt a korszerű, modern és akadálymentesített Keleti Utascentrum.

Május 1-jétől a Keleti pályaudvaron a metróaluljáró felől közvetlenül megközelíthető új Utascentrumban az utasoknak lehetőségük van az utazással kapcsolatos teljeskörű ügyintézésére: nemcsak belföldi menetjegyet és bérletet, de a nemzetközi utazásokra szóló vonatjegyeket is meg lehet vásárolni; intézhetik az egyéni vagy csoportos utazásokkal kapcsolatos ügyeket, valamint az ügyfélszolgálat az észrevételeket és a visszatérítéseket is egy helyen dolgozza fel. Ezenfelül a pályaudvaron vagy az oda érkező vonaton elveszett tárgyakat is itt kezelik, őrzik, a megtaláltakat pedig átveheti a tulajdonosa.

Az összesen 285 négyzetméteres ügyfélfogadó területen kialakított tizenegy pénztárnak – közülük az egyik akadálymentesített – és a korszerű ügyfélhívó rendszernek köszönhetően hatékonyabban tudják kiszolgálni az utasokat, csökken a jegyváltási idő. Két további pultot is kiépítettek a kiemelt ügyintézésekre, ezek üvegfallal elválasztott helységben kaptak helyet, ezzel is emelve a csoportos utazásokat szervező, illetve a nagy értékű kedvezménykártyát igénylő ügyfelek komfortját. A kiszolgálótérben utastájékoztatási kijelzők segítik az utasokat, várakozókat, jelezve a vonatindulásokat és további hasznos menetrendi információkat. 

Nemcsak a belső térben fordítottak figyelmet az akadálymentes kialakításra, hanem az új Utascentrum és a Keleti pályaudvar csarnoka között is. A vágánycsarnokba vezető, felújított főlépcső két oldalán két mozgólépcsőt építettek ki, ezenkívül két új lift is kényelmes és biztonságos közlekedési lehetőséget nyújt mindenki számára. Az átutazók, illetve a turisták számára 111 különböző méretű rekeszből, szekrényből álló csomagmegőrzőt  helyeztek el az Utascentrumban a jegypénztárakon kívüli területen. Tizenöt új jegykiadó automatát is telepítettek az Utascentrum körül, így összesen már 26 automata üzemel a Keletiben.

Az Utascentrumot a MÁV-Start üzemelteti, a háttérben dolgozó és a tényleges utaskiszolgálással foglalkozókkal együtt ötven munkatárssal. Az Utascentrum május 1-jétől a hét minden napján 4:30 és 0:30 között várja az utasokat. Éjszaka is folyamatos a munka, hiszen ekkor végzik a napi adminisztratív feladatokat és a beérkezett észrevételek feldolgozását. 

Ugyancsak mától lehet használni korlátlan utazásra az új bérlettípusokat, amelyeket már a Volánbuszok fedélzetén az autóbuszvezetőknél is meg lehet váltani. A BKK értékesítési pontjain az országbérlet és a Pest vármegyei bérlet vásárolható meg elsejétől. A bérletek az országban jelenleg több mint 1100 értékesítési ponton, a MÁV-Start és a Volánbusz jegypénztáraiban és az automatákból is megvásárolhatók elővételben a vármegye- és az országbérletek..

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek