Már a huszonötödiknél tartanak

MTI   ·   2013.06.04. 16:13

A stratégiai megállapodás arról szól, hogy a társaság és a kormány együttműködik a gazdaság fenntartható növekedése, munkahelyek teremtése, valamint az innováció szerepének erősítése érdekében. A kormány számára kiemelt fontosságú a kapcsolat Németországgal, a német vállalatokkal. A magyar export mintegy 26 százaléka Németországba irányul, a magyar import 25 százaléka, a magyar működőtőke-befektetések 24 százaléka származik Németországból. A Siemens az elmúlt két évben – a válság idején – 400 új munkahelyet teremtett Magyarországon, így több mint 2400 embert foglalkoztat. A társaságnak 2432 magyar beszállító 80,5 millió euró értékben szállított terméket 2012-ben, így a Siemens magyarországi beszállítóinak 84 százaléka magyar volt.

A 25. stratégiai együttműködési megállapodás aláírásán – a helyszín a német nagyvállalat csepeli transzformátorgyára volt – a kormányt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Siemens Zrt.-t Dale A. Martin elnök-vezérigazgató képviselte. Varga Mihály a budapesti német és osztrák nagykövet, valamint több magyar egyetem rektorának jelenlétében megtartott ünnepélyes aláíráson azt emelte ki, hogy a Siemensszel kötött stratégiai megállapodás „remek példája annak, hogy hogyan hangolható össze a kormány sikeres befektetési politikája a gazdasági szereplők törekvéseivel”. A miniszter beszédében emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány egyik legfontosabb célkitűzése a munkahelyteremtés, és ami ehhez nélkülözhetetlen, a vállalkozások sikeres működésének elősegítése. Ugyanakkor a kormány aktív befektetésbarát politikája két pillérének nevezte a versenyképes adórendszert és az állami támogatások kiépült rendszerét.

Dale A. Martin elnök-vezérigazgató kifejtette: a Siemens a stratégiai megállapodás keretében vállalta, hogy továbbra is aktív részese lesz Magyarország modernizálásának és annak, hogy az ország erősebben és mélyebben kapcsolódjon a német gazdasághoz. Ezen kívül vállalták, hogy hozzájárulnak Magyarország nemzetközi versenyképességének erősítéséhez, elősegítik a magyarországi ipari termelést, hogy a magyar kis- és középvállalkozások exportpiacokhoz jussanak és a magyarok mind jobban bekerüljenek a globális innovációs hálóba.



Kapcsolódó hírek