Már a plackartnij sem a régi

iho.hu   ·   2019.01.12. 16:15
plackartnij-400

Egyelőre csak bemutatóként létezik az új elképzelés, de ne legyen kétségünk afelől, hamarosan forgalomban is találkozhatunk az Orosz Vasutak (RZSD) elképzelése szerint felújított plackartnij kocsikkal. Az oroszországi távolsági vonatokon ez a legalacsonyabb szintű szolgáltatás. Nappal ülések, éjszaka priccsek, ajtó nélküli „fülkékbe” rendezve. Az egyik oldalon négy, a másikon két utas foglal helyet.

A plackartnij nem feltétlenül a legkényelmesebb, ám sokszor a legvidámabb barakk. Mindenki eszik, iszik (bár alkoholt fogyasztani ezen a kocsiosztályon már tilos), alszik, beszélget. A kocsiban terjengő szag sokszor az ötvenes évek utazásait idézi. Ehhez a járműtípushoz is tartozik kocsikísérő, aki adott esetben a WC-kagylóba mártott és ott vízzel leöblített kefével tisztítja le az ülőkét. Egyszóval inkább a legkevésbé tehetősek utaznak ezen a kocsiosztályon, ám a fejlődés őket sem kerülheti el.

A felújított plackartnij modellje (fotók: railwaygazette.com)<br>A képre kattintva galéria nyílik

Az RZSD által bemutatott modell szerint az ajtó nélküli fülkés elrendezés megmarad, ám minden fekvőhelyhez tartozik majd saját függöny, hogy az utasok privátabb környezetet alakíthassanak ki maguknak. A felső ágyakhoz is lesznek asztalok, és az alsó asztalok nagyobbak lesznek. Cserébe a priccsek picit keskenyebbek lesznek, de ez részben annak is az eredménye, hogy puha háttámlákat szerelnek a falra és a leesés ellen kis szegéllyel látják el az ágyakat.

Magukat a plackartnij kocsikat felszerelik légkondicionáló berendezéssel, wifivel, modern, öblítéses WC-vel, frissítőket és rágcsálnivalókat áruló automatával, és az ülésekhez lesznek konnektorok is. A kocsik felépítése moduláris lesz, azaz ki lehet majd alakítani eltérő funkciós tereket, például kisgyermekes szülőknek. A prototípus kocsit a tambovi Vagonremmas készíti, de 2019-ben megkezdik a több ezer járműből álló flotta felújítását is.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek