Már idén autópálya vihet Nagylakig - Aradtól

Bánhidi Emese   ·   2014.09.30. 08:45
palya2cim

A romániai Országos Autópálya-társaság szerződést kötött az Arad–Nagylak sztráda 2-es szakaszának befejezésére. Ezen a szakaszon található az a csomópont és bekötőút, amely ahhoz szükséges, hogy átadhassák a forgalomnak a már majdnem kész 1-es szakaszt.

A Hotnews úgy tudja, a nyertes cég már el is kezdte a munkálatokat, és valószínűleg a következő hetekben be is fejezik a csomópont és a bekötőút építését. Amennyiben ez megvalósul, még év vége előtt átadják a megközelítőleg 22 kilométer hosszú 1-es szakaszt, amelyen a magyar határtól Pécskáig lehet majd közlekedni.

A román tervek korábban arról szóltak, az észak-erdélyi pályát építik meg előbb, de a munkálatok különféle pénzügyi-elszámolási bonyodalmak miatt egyelőre állnak, ebből az autópályából csak egy 50 kilométeres rész készült el Gyalu és Aranyosgyéres között, ettől nyugatra folytak ugyan korábban munkálatok, de ezek folytatásáról nincs hír. Magyarország pedig korábban ennek az Erdély felé létfontosságú pályakapcsolatnak a hazai szakaszáról úgy nyilatkozott, várják, előbb a románok építsék meg az ő részüket, és akkor folytatják nálunk is.

A magyar kormány 2014-es és még a 2015-ös terveiben egyelőre nem szerepel újabb autópálya-szakasz építése kelet felé, az idén júliusi hírek szerint csak 2017-re lehet kész. Korábban, májusban, Lázár János miniszter bejelentette, hogy négymilliárd forintot különít el a kormány az M43-as és a nagylaki határátkelő összekapcsolására, átmeneti jelleggel, vagyis nem autópálya épülne egyelőre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek