Már Szombathelyen is lehet áramot tankolni

iho/zöldút   ·   2016.01.30. 11:15
szzkut0

A töltőkút Szombathely egyik legforgalmasabb főútja mellett, a Körmendi út 40. alatt, a Centennáris Inkubátorház és a Savaria Pláza közötti területen az egyik bevásárló központ szomszédságában található. Nagypál Tibor, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: egy úgynevezett középgyors 22 kilowatt teljesítményű töltőállomást telepítettek, ahol az elektromos autókat típustól és töltöttségi állapottól függően 30–300 perc alatt lehet teljesen feltölteni.

A színe is zöld, nemcsak a technológiája. Írásunkat Mészáros Zsoltnak, a nyugat.hu fotóriporterének felvételeivel illusztráltuk

– Ez a töltési sebesség nem túl nagy, de ahhoz elegendő, hogy ha mondjuk miközben valaki elintézi a bevásárlást, vagy a szomszédos pláza mozijában megnéz egy filmet, addig feltöltse elektromos autójának akkumulátorát – mondta Nagypál, aki hozzátette: előnye viszont, hogy az elektromos hálózatot ez a kútfajta nem terheli meg úgy, mint egy gyorstöltő, így szinte bárhová gazdaságosan és gyorsan telepíthető.

Nem a gyorsaságáról lesz híres a kút, de nem is úgy tervezték, hogy szupergyors legyen

Kollégája, Hajdú Adrián elmondta: fejlesztésük abban új, hogy a rendszer szinte személyre szabott szolgáltatást képes nyújtani a felhasználónak, aki egy mobilapplikáció segítségével okos eszközén; telefonján, óráján, tabletjén kaphat információkat arról, hogyan áll a feltöltés, hány kilométer megtételére elegendő a jármű energiatartaléka, vagy hogy hol található a legközelebbi töltőállomás.

A technológiai háttér szempontjából viszont nagyon is úttörő megoldás

A harmadik mérnök, Porpáczy István, a folyamatos távfelügyeletet emelte ki, amelynek során a töltést központilag tudják vezérelni és felügyelni, igény szerint akár folyamatos videófelügyeletet biztosítva az ügyfélnek.

Mi azért nem mernénk otthagyni így a verdát, hogy töltés közben mozizzunk, vagy vásároljunk...

A töltőkút – amelynek használatát az átadóünnepségen a gyakorlatban is bemutatták – egy mágneskártya segítségével vehető igénybe, amely alapján a számítógépes rendszer azonosítja a felhasználót, és a feltölteni kívánt járművet, így a mért töltési teljesítmény alapján fontos adatokkal tud szolgálni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek