Matricák miatt buknak a taxik a műszakin

iho/közút   ·   2012.10.18. 08:28
Szigorít a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Nem engedi át a műszaki vizsgán azokat az autókat, amelyeknek reklámmatricák vannak az ablakain. Egy 22 évvel ezelőtti rendelet szerint ezek zavarhatják a kilátást – olvasható a hirado.hu weboldalon.

A taxisok azt mondják, a szabály elavult, a mostani fóliák ugyanis belülről teljesen átlátszóak. A vizsgáztatók ennek ellenére már több tucat autóról levetették azokat. Az ártáblázaton kívül nem maradhattak matricák az autón – mondta a Híradónak Szabó István taxisofőr.

A Taxis Szövetség elnöke szerint furcsa, hogy a Közlekedési Hatóságot az elmúlt 22 évben nem zavarták a matricák, most azonban minden előzetes értesítesítés nélkül elkezdték levetetni azokat. Kicsit le kéne porolni ezt a rendeletet, hiszen olyan védőfóliák, hővédő fóliák, színes fóliák, reklámmatricák, visionfóliák jelentek meg a piacon, amik az átláthatóságot egy az egyben biztosítják – nyilatkozta Metál Zoltán.

A Közlekedési Hatóság közleménye szerint a járművek üvegfelületein csak sötétítő fóliákat lehet elhelyezni, reklámfóliákat nem. Ezek miatt az ellenőrök akár rendkívüli műszaki vizsgára is berendelhetik az autókat. A szélvédő alján lévő, kis méretű regisztrációs matricák vagy parkolási engedélyek maradhatnak.

Kapcsolódó hírek