MÁV–Volánbusz: egységes stratégiai irányítás

iho   ·   2020.07.15. 09:00
egomi-flirt-400

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Sajtó és Kommunikációs Főosztályának közleménye szerint:

„Az egységes irányítási struktúra megteremtésével megvalósul azon kormányzati szándék, hogy a jövőben az ország valamennyi településén javuljon a közösségi közlekedési közszolgáltatás, a vidéki lakosok mobilitásának biztosítása, a városi és agglomerációs forgalom pedig a környezetkímélő közösségi közlekedésre terelődjön át.

A közös stratégiai irányítás hosszú távon megteremti az egységes autóbuszos és vasúti menetrend kialakításához, a vasúti ráhordó hálózatok és a menetrendi csatlakozások fejlesztéséhez, valamint az egységes jegy- és tarifa rendszer, utastájékoztatás és arculat kialakításához szükséges feltételeket.

Az irányítási struktúra változásával kiemelt hangsúlyt kap a közlekedési szakmában dolgozók szociális biztonságának és megbecsülésének további erősítése, a munkahelyek megőrzése, illetve a közlekedésben dolgozók hivatásának és életpályamodelljének versenyképessé és vonzóvá tétele.

A társaságok önállósága, szakmai irányítása, a társaságok által ellátott személyszállítási feladatok nem változnak.”

Háttér: forrásaink már korábban megerősítették, hogy az összevont MÁV és Volánbusz vezető pozíciójára Homolya Róbert, a vasútvállalat elnök-vezérigazgatója, és Dávid Ilona, a Volánbusz első embere is pályázik. A közleményből világosan kiderül, hogy Homolya lesz az átalakulás – a folyamat előkészítésére három hónapot kapott – levezénylője; ismereteink szerint Dávid ma bejelenti távozását a Volánbusz éléről, kivonul a közlekedés irányításából, szabadságra megy, majd a visszatérte után a Posta vezetését veszi át.

Ugyanakkor a bejelentés érdekes helyzetet idézett elő: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (az ITM alá tartozik a MÁV Csoport) értesüléseink alapján a kormányülésen készült előterjeszteni a két közlekedési vállalat összevonására vonatkozó koncepcióját. Bártfai-Mager Andrea (a tárca nélküli miniszter érdekszférája a Volánbusz) viszont ezzel a lépéssel megelőzte őt, így a jelenlévők érdekes helyzetnek lehetnek tanúi a mai kormányülésen.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek