Még hatvan motorvonatot!

MTI/iho   ·   2015.03.19. 19:00

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a közleményben kifejti, hogy az elmúlt három évben a vasút mintegy 115 milliárd forintot fordított a járműállomány korszerűsítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében. A 2020-ig tartó Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) támogatásával tervezett motorvonat-beszerzések összértéke pedig nettó 155,7 milliárd forint.

Az eddigi fejlesztések első üteme a 2013-ban aláírt szerződés alapján negyvenkét villamos motorvonat beszerzése volt, 74 milliárd forint értékben. Jelenleg már a vonatok több mint fele fut, ősszel az utolsó jármű is beérkezik. Idén indult a közbeszerzés újabb hat plusz tizenöt villamos motorvonatra, az előzetesen becsült bekerülési érték mintegy 30 milliárd forint.

A MÁV-Start 2012 óta folyamatosan végzi a vasúti személykocsik komfortjának növelését, a belső terek teljes megújításával. Erre az elmúlt három évben közel 2,8 milliárd forintot fordítottak. Az idén év végére a vasúti személykocsik egynegyedén elvégzik ezt a felújítást. Mára mintegy 800 vasúti személykocsiban ingyenes wifi szolgáltatást biztosít a társaság.

Tavaly a vontatójárművek felújítására közel 2,5 milliárd forintot fordítottak. Az elmúlt három évben ezek egyharmadán tudtak valamilyen szintű felújítást végezni – áll a közleményben.

A múlt év őszén forgalomba állt a MÁV-Start két saját fejlesztésű és gyártású IC+-kocsija. A járművek légkondicionáltak, elektromos csatlakozókkal és wifivel, kamerákkal, GPS alapú utastájékoztatási rendszerrel is felszereltek. A MÁV-Start IC+-kocsijainak 2 milliárd forintos ráfordítást igénylő kifejlesztésével hosszú évek után éledt újra Magyarországon a vasúti személyszállító járműgyártás.

A kormány döntése alapján, az IKOP támogatásával a következő időszakban tervezett motorvonat-beszerzések összértéke nettó 155,7 milliárd forint. E nagyberuházásokon túl azonban további járműfelújítások is várhatók. A beszerzések keretében ötven, 300 ülőhelyes 160 kilométeres óránkénti sebességű elővárosi villamos motorvonat érkezik a MÁV-Starthoz. A GYSEV flottája tíz villamos motorvonattal bővülhet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek