Még kilenc Railjet az ÖBB-nek

iho   ·   2014.08.22. 13:45
obbrailjet_iho_0

Kilenc újabb Railjetet rendelt az ÖBB a Siemenstől, a héttagú szerelvényeket 2016 decemberéig kell leszállítania a gyárnak. A megrendelés értéke 145 millió euró (45 milliárd 439 millió forint). Az ÖBB-nek már ötvenegy Railjetje van, amelyek Németországban, Ausztriában és Magyarországon közlekednek. Az új vonatok a Bécs–Salzburg vonalon járnak majd, de egészen Velencéig bevethetők lesznek.

A képre kattintva galéria nyílik (fotók, montázs: Siemens)

A Railjetek végszerelése a bécsi Siemens művekben történik. A futóműveket a grázi Siemens-gyár készíti el. A Railjet műszaki alapját a Viaggio Comfort típusú Intercity-járművek adják. A vonatok a nemzetközi nagysebességű forgalom valamennyi követelményét kielégítik. Az új vonatok sztenderd konfigurációja négy kocsitípusból tevődik össze: egy vezérkocsi business és első osztályú ülőhelyekkel; egy bisztró-kocsi és öt nagyterű, economy osztályú kocsi, amelyekből az egyikben családi szakasz és többcélú szakasz van kialakítva. A mozgáskorlátozottaknak a bisztró-kocsiban van kijelölve terület, amelyet a tolókocsival járók a vonatszemélyzet segítségével, a beszálló ajtóknál elhelyezett emelőplatformokról érhetnek el. Valamennyi kocsi teljesen légkondicionált.

Az új vonatok úgynevezett Ecojet-Pakettel vannak felszerelve. Ez magában foglalja a LED fényforrásokat, valamint egy energia-optimalizált klímaberendezést, amely széndioxid-szenzorok révén állapítja meg, hány utas tartózkodik a kocsikban, és ehhez alkalmazza a teljesítményt. Egy Siemens kutatási projekt keretében megállapították, hogy ezzel a csomaggal az ÖBB a jelenlegi Railjet-flotta üzemeltetésében évi több mint öt millió euró energiaköltséget takarít meg. Minden Railjet vonatot push-pull üzemben működtetnek, azaz a vonatot a vezetője bármelyik végéhez kapcsolt Taurus mozdonnyal üzemeltetni tudja. A vonat a mozdonnyal együtt 205, a Taurus nélkül 186 méter hosszú. A szerelvények végsebessége 230 kilométer/óra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek